Отидете към основна версия

1 107 4

Янис Варуфакис: Оптимист съм за ново споразумение

  • янис варуфакис-
  • гърция-
  • ес-
  • еврозона-
  • ек

Гръцкият финансов министър не пропусна да се похвали, че колегите му от Еврозоната са оценили последното предложение на Атина за дълга като стъпка в правила посока

Снимка: АП/БТА

Все още нищо не е загубено в преговорите на Гърция с нейните кредитори. Това заяви в интервю за националната телевизия ЕРТ финансовият министър Янис Варуфакис.

За първи път той даде ясен сигнал, че правителството на Сириза е готово да приеме строги икономии, ако те са следствие на преразглеждането на дълга и приемането на нова схема за неговото изплащане.

Интервюто на Янис Варуфакис стана факт няколко часа след като на късна телеконферентна среща в сряда финансовите министри от Еврозоната дадоха ясен сигнал, че до провеждането на референдума няма да има нови преговори с Атина.

Няма да има нови преговори, нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от Еврозоната, което твърдо подкрепяме, написа в профила си в Туитър председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Янис Варуфакис посочи, че не трябва да се драматизира, ако гърците отговорят с „не“ на насроченото за неделя допитване. Според него европейските партньори на Гърция трябва да разберат, че един подобен отговор ще е само от полза за еврото. Пред ЕРТ финансовият министър разкри, че Еврогрупата е "един непрекъснат процес на обсъждане и пазарене" и в този ред на мисли е резонна позицията на германския канцлер Ангела Меркел, че трябва да се изчака присъдата на гръцкия народ в неделя.

Янис Варуфакис отрече да има личен конфликт с германския си колега Волфганг Шойбле и сътрудничеството между двамата било много добро.,

Гръцкият финансов министър не пропусна да се похвали, че колегите му от Еврозоната са оценили последното предложение на Атина за дълга като стъпка в правила посока, но са поискали допълнителна информация за очаквания финансов и бюджетен резултат от предлаганите мерки.

Днес при президента на Гърция се очаква да се проведе среща на Янис Варуфакис с ръководството на Централната банка, на която да се обсъжда ситуацията на банкови пазар от последните дни.

В понеделник Гърция не плати вноската си от близо $1,6 млрд. евро. към МВФ. По този начин Атина създаде прецедент за страна от Еврозоната. Това принуди ЕС също да спре финансовата си подкрепа за балканската страна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: