Last news in Fakti

2 Юли, 2015 10:20 1 099 4

Янис Варуфакис: Оптимист съм за ново споразумение

  • янис варуфакис-
  • гърция-
  • ес-
  • еврозона-
  • ек

Гръцкият финансов министър не пропусна да се похвали, че колегите му от Еврозоната са оценили последното предложение на Атина за дълга като стъпка в правила посока

Янис Варуфакис: Оптимист съм за ново споразумение - 1
Снимка: АП/БТА

Все още нищо не е загубено в преговорите на Гърция с нейните кредитори. Това заяви в интервю за националната телевизия ЕРТ финансовият министър Янис Варуфакис.

За първи път той даде ясен сигнал, че правителството на Сириза е готово да приеме строги икономии, ако те са следствие на преразглеждането на дълга и приемането на нова схема за неговото изплащане.

Интервюто на Янис Варуфакис стана факт няколко часа след като на късна телеконферентна среща в сряда финансовите министри от Еврозоната дадоха ясен сигнал, че до провеждането на референдума няма да има нови преговори с Атина.

Няма да има нови преговори, нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от Еврозоната, което твърдо подкрепяме, написа в профила си в Туитър председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Янис Варуфакис посочи, че не трябва да се драматизира, ако гърците отговорят с „не“ на насроченото за неделя допитване. Според него европейските партньори на Гърция трябва да разберат, че един подобен отговор ще е само от полза за еврото. Пред ЕРТ финансовият министър разкри, че Еврогрупата е "един непрекъснат процес на обсъждане и пазарене" и в този ред на мисли е резонна позицията на германския канцлер Ангела Меркел, че трябва да се изчака присъдата на гръцкия народ в неделя.

Янис Варуфакис отрече да има личен конфликт с германския си колега Волфганг Шойбле и сътрудничеството между двамата било много добро.,

Гръцкият финансов министър не пропусна да се похвали, че колегите му от Еврозоната са оценили последното предложение на Атина за дълга като стъпка в правила посока, но са поискали допълнителна информация за очаквания финансов и бюджетен резултат от предлаганите мерки.

Днес при президента на Гърция се очаква да се проведе среща на Янис Варуфакис с ръководството на Централната банка, на която да се обсъжда ситуацията на банкови пазар от последните дни.

В понеделник Гърция не плати вноската си от близо $1,6 млрд. евро. към МВФ. По този начин Атина създаде прецедент за страна от Еврозоната. Това принуди ЕС също да спре финансовата си подкрепа за балканската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Еврогейските пари отдавна са изнесени от Гърция . Сметката остава за плащане от обикновенния трудещ се гражданинл Капитала няма Родина. Той е там където има условия за разтеж. Целия проблем е начина на разпределение на благата между хората на тази планета. Дано в крайна сметка , оръжията не си кажат тежката дума. Тогава страданията и разрушенията ще бъдат неописуеми. Но за съжаление сред гейовете и хермофродитите разума е рядко срещано явление. Характерен белег за тях е широко отворен задник и плитък ум , работещ на първосигнална система !
  • 2 Вън от Верозоната

    0 0 Отговор
    Вън,
    Първо от Еврозоната,
    После от НАТО,
    После оузо, сиртаки, сагапо и от тук нататък ви е познато - корици.

    Вън от КОШАРАТА - ЕС. И ще се оправят.
  • 3 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гърците лапнаха дръвцето много добре го гризкат.
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    VaruF.CK - истински комунист и популист-демагог!
Новини по държави: