Отидете към основна версия

1 215 2

Русия блокира създаването на трибунал за авиокатастрофата в Донбас

  • mh17-
  • блокира-
  • вето-
  • резолюция

Украйна ще направи всичко виновните за катастрофата да бъдат наказани, заяви президентът Порошенко

Снимка: АП/БТА

Русия блокира приемането в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията относно създаването на международен трибунал по отношение виновните за катастрофата на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през юли 2014 над територията на Украйна, съобщи Интерфакс.

За приемането на документа са гласували 11 членове на Съвета за сигурност на ООН. Китай, Венецуела и Ангола са се въздържали. Русия, като един от петте постоянни членове на Съвета е използвала правото си на вето.

Проекторезолюцията, представена в средата на юли от група страни, провеждащи разследване относно авиокатастрофата (Австралия, Холандия, Малайзия, Белгия и Украйна) признава случилото се с пътническия самолет за заплаха за международния мир и сигурност и препоръчва създаването на международен трибунал за привличането на виновните към отговорност по глава VII Устава ООН.

Русия обаче смята тази катастрофа за резултат от престъпление, което не трябва да се оценява като заплаха за международния мир и сигурност.

Авторите на проекторезолюцията по създаването на трибунал относно авиокатастрофата в Донбас преследват политически цели, заяви представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин. По думите на Чуркин предложеният текст е бил лишен от каквато и да е правова основа.

„Ние нееднократно изяснихме това на колегите и призовахме за алтернативи. Нашата позиция е, че тази стъпка е преждевременна, лошо разработена и юридически несъстоятелна“, заяви Чуркин.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви по-късно, че Украйна ще направи всичко виновните за катастрофата на малайзийския „Боинг“ в Донбас да бъдат наказани, предаде УНИАН.

„Резултатите (от гласуването в Съвета за сигурност - бел.ред) говорят сами за себе си. Но Украйна няма да спре пред това. Виновните задължително трябва да бъдат наказани. Това е нашият дълг през загиналите и техните роднини“, заяви Порошенко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини