Отидете към основна версия

3 696 7

Техеран даде въздушен коридор за хуманитарните полети на Русия

  • русия-
  • иран-
  • сирия-
  • полети-
  • хуманитарна помощ

Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги

Техеран няма да пречи на полетите на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия, заявиха за Интерфакс от руското посолство в Иран.

Днес дипломатическата мисия получи разрешение за преминаването през иранското въздушно пространство на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, заяви пресаташето на руското посолство в Техеран Максим Суслов.

За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на поисканото от България обяснение защо страната ни не е пропуснала руски самолети.От думите му стана ясно, че България още не е получила официално запитване защо страната ни не е допуснала самолетите.

"Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги. Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали решение поради тази причина", заяви Митов и увери, че България има капацитета да проверява за подобни разминавания.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини