Отидете към основна версия

2 981 16

Генералният секретар на НАТО е загрижен от съобщенията за руснаци в Сирия

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е загрижен от докладите за увеличаване на руската военно присъствие в Сирия, предаде Ройтерс.

Източници на агенцията от въоръжените сили на САЩ заявиха, че Кремъл е изпратила в Сирия два десантни кораби. Според  източници от Пентагона през последните дни в близкоизточната страна са пристигнали малък брой руски морски пехотинци.

Американските военни не знаят каква е целта на руските въоръжени сили в Сирия. Според една от версиите, тяхната задача е да се подготви писта за кацане на самолети в близост до пристанищния град Латакия, който все още е контролиран от правителствените сили.

Междувременно, Кремъл потвърди, че подкрепя Сирия, но без да даде повече конкретика в какво се изявява това.

"Ню Йорк Таймс" дори писа, че през последните седмици Русия е изпратила в Сирия допълнителни бойни самолети и противотанкови установки, както и свой преден отряд, който да проучи условията на място.

В близост до едно летище край Латакия са били доставени походни квартири за до 1000 военнослужещи, както и радарна инсталация за въздушен контрол.

Преди няколко месеца руският външен министър Лавров определи Ислямска държава като "най-голямата заплаха за Русия". По данни на Руския съвет по сигурността, около 2 000 руснаци се бият в редиците на "Ислямска държава" в Близкия Изток. Повечето от тези бойци са от мюсюлманските райони в Северен Кавказ, където се намират размирните Чечения или Дагестан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини