Last news in Fakti

9 Септември, 2015 15:08 4 114 16

Увеличеното присъствие на Русия в Сирия е много рисковано

  • увеличеното-
  • присъствие-
  • русия-
  • сирия-
  • рисковано

Мнението е на Майкъл Сингх, Джефри Уйат, The Wall Street Journal

Увеличеното присъствие на Русия в Сирия е много рисковано - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В юли 1972 г. Ануар Садат изгони съветските войски от Египет и сложи край на сериозната военна намеса на Москва в делата на своя регион. Минаха 43 години и руските войски се завръщат.

Както съобщава в.  „Ню Йорк Таймс”  като се позовава на анализатори от американското разузнаване, „Русия е създала в Сирия авангардна група и е прехвърлила на летището около Латакия сглобяеми къщи за стотици хора. Вестникът добавя: „Русия също така е доставила на летището мобилен въздушен контрол и е подала заявки за полети за целия септември“. Тези съобщения се появиха след подобни твърдения през последните седмици, включително и след информация за ново оръжие и даже бойни подразделения.

Американски военни представители заявиха във вторник, че Русия в последните дни е прехвърлила в Сирия нов личен състав, самолети и прочие техника.
Това, че Москва е сериозно въвлечена в сирийския конфликт само по себе си не е новина. В продължение на много години тя поддържа връзки с режима на Асад, а СССР и след това Русия, отдавна има военноморска база в пристанището Тартус. Както заяви неотдавна руският президент Владимир Путин, Москва е доставила на Асад „сериозно“ количество военна техника и помага на Сирия в обучението, за да води гражданската война.
Освен това Русия играе завидна дипломатическа роля в сирийския конфликт. Тя защитава режима на Асад от натиск, заради което наложи вето на цяла поредица от резолюции на Съвета за сигурност по повод на този конфликт.  Неотдавна Москва се превърна в център на дипломатическа активност за прекратяване на бойните действия. В Русия пристигна цяла кохорта западни и близкоизточни ръководители, включително и държавният секретар Джон Кери и иранският генерал Касем Сюлеймани, която проведе два кръга многостранни преговори.
Най-близката цел на Русия е ясна и разбираема – да зашити режима на Асад, който  години наред е съюзник на Москва, а през последните години остана един от каналите за влияние на Русия в Близкия изток. Путин критикува сирийския режим и признава необходимостта от „политически промени“, макар че упорито отказва да прекрати подкрепата на Асад и не се съгласява за неговата оставка в рамките на политическия преход. Руското оръжие, боеприпасите и резервните части поддържат военната машина на Асад.

През последните месеци бунтовниците усилват натиска върху крепостите на сирийския режим, което навярно е изиграло роля в нарастването на руската подкрепа. Заедно с прекия военен ефект руските действия подават сигнал на бунтовниците и техните чуждестранни спонсори за дълбоката преданост на Москва към сирийския режим и по този начин гасят надеждите им за постигане на военна победа, а също така ги подтикват да приемат тези условия, които Русия и Асад предпочитат.
Путин твърди, че руската помощ за Сирия е съставна част от усилията за борба срещу „екстремизма и тероризма“. Несъмнено, допълнителен мотив за Русия да оказва помощ на Асад е и присъствието на джихадистки групировки в редовете на сирийската опозиция. Но Русия оказва помощ на Дамаск и преди появата на Ислямска държава и „Джабат ан-Нусри“, и затова при нея възникват противоречия не само с ислямистите, но и с цялата сирийска опозиция.
В действителност сирийският режим при безразборната подкрепа от страна на Русия нанася удари по мирните жители, поражда ужасна хуманитарна катастрофа, а може би и способства за по-нататъшното усилване на джихадизма.
Но Русия може да има и много по-широки цели. Участието на руски войски в бойни операции на страната на режима може да усложни действията на американските военни срещу Асад, включително с въвеждането на зона, забранена за полети. Подобно на предстоящата доставка на съвременните зенитно - ракетни комплекси C-300 за Иран, такова участие не само засилва руското влияние, но ограничава вариантите за действие на САЩ и американското влияние в момент, когато Москва може да помисли, че Вашингтон едва ли ще даде твърд отговор.


И накрая, пряката военна намеса на Русия напълно съответства на възникналия неотдавна реваншистки маниер на поведение на Москва на световната сцена. Путин говори за възраждане на увехналата слава на Русия и реализира своите планове в Грузия, Крим и Украйна в същото време, когато руските ВВС и ВМФ действат все по-агресивно по целия свят. По този начин по-голямото въвличане на Русия в близкоизточните дела връща спомена за събития от миналото.
Каквито и да са мотивите на Москва, разширяването на руското военно участие в сирийския конфликт, ако то естествено се случи, създава губеща ситуация както за САЩ, така и за Русия. Що се отнася за Вашингтон, това ще усложни неговите планове за оказване на натиск върху сирийския режим, а у Асад ще се появи нова увереност в своите сили. Така шансовете за дипломатически урегулиране на приемливи за САЩ и сирийската опозиция условия, ще станат още по-далечни.  В същото време Русия още повече ще се привърже към своя уязвим и нуждаещ се съюзник, а и ще настрои срещу себе си такива регионални държави като Израел и Саудитска Арабия. Нарастването на присъствието на Русия само по себе си може да стане мишена за сирийската опозиция и джихадистките сили, което ще доведе до руски загуби. Вместо да възроди бивша слава, такива действия могат да станат напомняне за това как тази слава избледнява с времето.

Майкъл Сингх е управляващ директор на Вашингтонския институт за близкоизточна политика. От 2005 г. до 2008 г. работи в Съвета за национална сигурност.
Джефри Уайт е научен сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика и бивш високопоставен представител на военното разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптър

    1 0 Отговор
    Майкъл Сингх и Джефри Уайт май не са гледали Рамбо. Там този "славен герой "унищожаваше цели руски дивизии с джобно ножче и кибритени клечки! Само че действителността е друга!
    Май на прехвалената американска армия нещо не и се влиза в директен конфликт с руски бойни формирования. Пак ще има препълнени ританки! Не е като да бомбандираш отчаяни и беззащитни местни жители на Ирак, Сирия, Либия, Сърбия, Афганистан и тнт, и да възпяваш в подчинената преса чутовната проявена в тези бомбандировки амер. храброст! А и не са готови още веригата от мегазаводи , снабдяваща американската армия с качествени памперси! станат ли те, напред- ако друго не , поне биоторове ще има произведени от "славната " им армия!
  • 2 Възмездиетооо !

    0 0 Отговор
    ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО МОРДОР/МОСКВА/ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ..ТАКА КАКТО БЕ УНИЩОЖЕН СССР !
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Бравос на журналиста от Факти.бг мери сили с голяма конкуренция http://fakti.bg/world/155403-rusia-stroi-vvs-baza-v-siria
    :)
  • 4 Juliy

    0 0 Отговор
    Това ще е поредното фиаско за червените империалисти от Москва.
    Те все още се заблуждават ,че могат да влияят на световните процеси.
    Икономиката им потъва, а жизненият стандарт е нисък но пак ще дрънкат оръжие.
    Путин разреши всички проблеми на страната и явно иска с още един да се справи.
    На всички е ясно ,че ислямистите трябва да бъдат унищожени,но режима в Дамаск не е по-добър от тях при условие ,че бомбандира собствения си народ.Ако до сега руснаците не го помпаха с ресурси властта щеше да бъде сменена и нямаше да има тази огромна човешка трагедия в Сирия.
  • 5 съскащия ссссс

    0 0 Отговор
    хаха астатия написана както дявола чете евангелието

    американците направиха на лунно поле близкия изток и след тях демокрацията е ислямски братя джихадисти и идл

    според публикацията едва ли не русия причинила конфликта ...как като не даде на янките да съборят башар асад и д амахнат руските бази от сирия

    хаха путин напрао им разгони фамилиите

    първо
    в украйна истериятя беше да махнат базите на руснаците в крим - резултат - вместо това крим е част от руската федерация и путин прави военен парад там

    второ - сащ създаде идл да бори башар асад да махне базата на русия в тартос

    резултат - башар не се дава а русия отваря втора база ввс в сирия


    хахахах квито и про американски статии да пишете проамерикански тва е резултата

    и трето
    сащ ес гърция и бъгария пречат на русия да достави хуманитарна помощ в сиярия и да унищожи ислямските кучета от идл

    а иран помага дава коридор

    с писане на статии не можете да ни внушите друго в главите
    тез ги дрункайъе на американско население а
  • 6 СноудЕЕн

    0 0 Отговор
    Костов е виновен!
  • 7 999

    2 0 Отговор
    На тия американци за почна да им личи, че им разрешиха марихуаната.
  • 8 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Ясно е защо руснаците крепят Ашад ,но не е ясно защо
    са против него след като режима му не е по лош от тези
    в Катар,Саудитска Арабия и др.,и подкрепят джихадистите
    създаващи този бежански поток.
    На всички е ясно,че тези бежанци не са от най-работливите,
    и е възможно да бутнат ЕС,защото сега трябва да вдигат
    данъци за да ги издържат от,което икономиката на ЕС става
    неконкурентна и може да се срине оттам и ЕС .
  • 9 Бай Кор

    0 0 Отговор
    Що не мога да лайквам!! Всичко което исках да кажа е написано от номер 1 и 5. ДЪРЖА ДА ОТБЕЛЕЖА НЕ СЪМ РУСОФИЛ, НО СЪМ АНТИАМЕРИКАНОНАСТРОЕН, ТА НАПИСАНОТО Е ОЧЧЕВАДНООООО!!!
  • 10 любопитен

    0 0 Отговор
    ..."В действителност сирийският режим при безразборната подкрепа от страна на Русия нанася удари по мирните жители, поражда ужасна хуманитарна катастрофа, а може би и способства за по-нататъшното усилване на джихадизма."...ееее...ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧЕЛ...
  • 11 дядо Йоцо гледа

    0 0 Отговор
    Майкъл Сингх нищо не вдява, независимо ,че е на такъв пост, по- глупашки и тъпи твърдения надали има! Г.зът Ви сърби, тъпи американци, защото руснаците са Ви по петите!
  • 12 славянин

    0 0 Отговор
    Ий, тъпи , ама наистина тъпи янки, хората помнят, че с вашата намеса в Ирак, създадохте почва за ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА, ТЪПАНАРИ БЕ, ГАДНИ АМЕРИКАНЦИ!
  • 13 Сиджимко

    0 0 Отговор
    В юли- Кой се изразява така ?,руснак естествено,на български е през юли.Явно статията е преводна,но преводача не му направило впечатление грешния превод.Не съм чел статията.
  • 14 Пердах Акбар

    0 0 Отговор
    Увеличеното присъствие на САЩ навсякъде по света НЕ е много рисковано, нали? Да не споменавам кой размъти водата в Ирак, Либия, Сирия и т.н. Където са минали, трева не никне, а сега последствията на ислямската инвазия са за наша сметка.
  • 15 поредно

    0 0 Отговор
    Поредния нахален американски всезнайко, присвоил правото да казва кое е правилно и кое не...
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    хамерикански п...ли плещят глупости!