Отидете към основна версия

13 195 40

Мюнхен е пред колапс от бежанците

  • мюнхен-
  • бежанци-
  • германия-
  • бавария

Александър Добринт заклейми пълния провал на ЕС, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти

Снимка: АП/БТА

Германският град Мюнхен се намира на границата на колапса заради несекващия поток от бежанци, пише в. „Билд“. От полицията са съобщили, че само за миналия ден на основната гара в столицата на провинция Бавария са пристигнали 12 200 души, а потокът от бежанци продължавал и в тази минута.

Властите вече предупредиха, че очакват през уикенда да пристигнат близо 40 000 души, което е два пъти повече спрямо седмица по-рано. Властите вече обмислят възможността да настаняват бежанците в спортните помещения на територията на олимпийския парк.

„Не е ясно как ще се справим“, заяви представителят на местната власт Кристоф Хиленбранд. Още преди седмица той предупреждава, че Мюнхен се намира на границата на своите възможности.

В района гарата са изградени полеви медицински и полицейски пунктове, които първи поемат пристигащите. На тях им помагат доброволци. Много от бежанците са болни заради срива на здравната система в Сирия, предизвикан от бушуващата гражданска война или са се простудили по дългия път до Германия.

Междувременно редица политици призоваха да се вземат мерки да се спре бежанския поток. Властите в Мекленбург – Предна Померания вече се обявиха за „намаляване на безконтролния приток на бежанци“. Много по-остър беше председателят на Християн-социален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, който в интервю за сп. „Шпигел“ определи решението на канцлера Ангела Меркел да отвори границите за бежанците като грешка. Бавария приема около две трети от пристигащите бежанци.

Германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми пълния провал на ЕС, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: