Last news in Fakti

13 Септември, 2015 20:47 1 973 3

Иван Костов: Богатите арабски страни да поемат част от бежанците

  • бежанци-
  • иван костов-
  • косово-
  • горива-
  • лукойл

Не е грешка, че не приехме бежанци от Косово по време на войната в Югославия. Хората трябваше да останат по-близо до родните си места

Иван Костов: Богатите арабски страни да поемат част от бежанците - 1
Снимка: БТА

Не е грешка, че не приехме бежанци от Косово по време на войната в Югославия. Хората трябваше да останат по-близо до родните си места. Това обяви в предаването „120 минути” на bTV бившият премиер, а в момента директор на Лаборатория за изследване на политическите рискове и кризи Иван Костов.

„Имаше риск да пренесем конфликта в България. В тази ситуация България се държа много достойно и в момента имаме уважението на всички косовари”, категоричен е Костов.

Той призна, че време на войната в Югославия, когато той беше премиер, е имало силен натиск да се приемат бежанци от Косово.

Европа е военно-политическо джудже

Континентът не бива да си позволява да започва конфликти, които няма да доведат до справедлив мир, смята бившият премиер. По мнението на Костов нито в Сирия, нито в Ирак е постигнат справедлив мир, защото в тези страни в момента има гражданска война. Причина за това пък били забравени политически уроци от войните в Европа.

Бившият лидер на ДСБ определи като грешка приетата от кабинета „Орешарски” стратегия, която предвиждаше България да приеме бежанци. Ние успяхме да обърнем тази стратегия и от 30 септември има стратегия за сдържане на мигрантския поток, обяви Костов.

По негова информация през последните години в България са влезли 45 хил. имигранти и това е сравнимо с бежанския поток към страната ни след Втората световна война. Разликата обаче, че тогава у нас са пристигали хора с подобен на нашия етнически произход.

В момента ситуацията е кризисна изисква нестандартен подход

Едва ли ще бъда разбран, ако откровено говоря за това, коментира още Иван Костов. По думите му ние българите не сме лоши хора, както пишат някои българи в медии в САЩ. Ние сме състрадателни хора, но в момента става въпрос за национална сигурност и трябва да бъде решен от гледна точка на сигурността, подчерта Костов.

Богатите арабски държави трябва да бъдат принудени да поемат част от бежанския поток, защото той е от араби, смята бившият премиер. Те не само, че не поемат отговорност за този проблем, но нахално предлагат пари на Европа за строителство на джамии, допълни той.

В България има картел на пазара на горивата

Той е наложен от „Лукойл”, обяви за пореден път директорът на Лабораторията за изследване на политическите рискове и кризи. В края на май лабораторията излезе с анализ, в който се твърди, че рафинерията е ощетила държавата с милиарди чрез манипулации с цените на горивата.

Това лято премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички бензиностанции за манипулации, но тя не доведе до очаквания резултат.

„Картелът не е срещнал противодействие досега. Опити бяха проведени от правителството, от премиера Бойко Борисов. Реакцията беше много интересна – намаление на цените на горивата с десетина стотинки и замазване на проблема”, коментира Иван Костов.

Той посъветва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се запознае с труда на нобелиста Жан Тирол, който е получил нобелова награда, защото е открил модел за установяване на господстващо положение на пазара.

„Лукойл” не ме съди, не сме ги обвинили, изразихме съмнения, каза в заключение Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптър

    0 0 Отговор
    Като го видя тоя и ме избива на расизъм! То бива наглост ама тази неговата е безгранична!Що за безумна наглост притежава Костов? Човека , които съсипа най- много България през последните 25 години , прави констатации, че предприятието , което той продаде , може и да краде! Ами обяснението е просто- заразил сте го, др. Костов! Междувременно цените на българския пазар на Шел, ОМВ,и т.н.т. горива са същите. Интересно ми е те как формират цените ! Може ли "лабораторията" на Борисов да направи анализ? Уж Костов не ги е докосвал, няма как да са заразени с "крадливост" - защо цените им са същите или по-високи? Те защо въобще не се коментират? Пак ми намирисва на сороспоръчка др. Костов. Да не би да свърши парите ? . Да не говорим за другите ти продажби- Мариците, Златото, урана ,СОМАТ, Химимпорт, БГА и тнт и тнт. От 100-120 млрд основни фондове- 2,5млрд в бюджета! Това е"заслугата" на Костов за България!

    Коментиран от #2

  • 2 Juliy

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "раптър":

    Много пъти съм ти писал да не се правиш на умен!
    9771310654009Кой са вашите политици?
    - Димитров,Червенков,Живков,Станишев,Виденов,Пирински,Вигенин,
    Първанов...
    Да ти изброявам ли още ?
    Всичките освен да изпълняват сляпо нарежданията на Москва нищо друго не могат да правят.
    Вие , у лево сте обречени на некадърност и колкото и да се напъваш времето ви изтича.

    Коментиран от #3

  • 3 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    Някои хора продължават да се правят на умни. Други си чакаме бонбоните, обещани от теб, за отговор на един твой въпрос. Ни бонбони, ни акъл от теб. Много глупости и много нерви от едно елементарно същество.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове