Отидете към основна версия

1 770 4

Румъния и Словакия блокират квотите за бежанци

  • румъния-
  • словакия-
  • бежанци-
  • квоти

Инициативата на Европейската комисия за разпределение на бежанския натиск над Стария континент чрез квоти се блокира от Словакия и Румъния.

Вътрешните министри на Братислава и Букурещ Роберт Калиняк и Габриел Опря посочиха, че ще гласуват против.

В понеделник вътрешните министри от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят как на практика да приложат предложеният от председателя на ЕК квотен механизъм за разпределението на бежанците.

Чешкият вътрешен министър Милан Хованец заяви, че страната му засилва по границата с Австрия след като Германия предприе подобна стъпка.  Решението на Прага е ясен сигнал към бежанците, че те не са добре желани в страната.

Румъния вече даде ясно да се разбере, че очаква от ЕС да реши да я приеме в Шенген в замяна на повече мигранти. Вътрешният министър на България Румяна Бъчварова посочи, че не трябва да се обвързват двата въпроса: бежанският натиск и разширяването на Шенген на Балканите.

Анализатори отбелязват, че страните от Вишеградската четворка - Унгария, Словакия, Чехия и Полша, се обявиха против предложение от Юнкер план за справяне с кризата.  През последните години тяхната единна позиция по даден проблем винаги е влияла при формулиране на политиката на Общността, припомнят експерти.

На 9 септември в реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер поиска от страните-членки да проявят солидарност и да приемат близо 160 000 мигранти, които представлявали едва 0,11% от населението на Съюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини