Last news in Fakti

13 Септември, 2015 22:21 1 764 4

Румъния и Словакия блокират квотите за бежанци

  • румъния-
  • словакия-
  • бежанци-
  • квоти

Инициативата на Европейската комисия за разпределение на бежанския натиск над Стария континент чрез квоти се блокира от Словакия и Румъния.

Вътрешните министри на Братислава и Букурещ Роберт Калиняк и Габриел Опря посочиха, че ще гласуват против.

В понеделник вътрешните министри от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят как на практика да приложат предложеният от председателя на ЕК квотен механизъм за разпределението на бежанците.

Чешкият вътрешен министър Милан Хованец заяви, че страната му засилва по границата с Австрия след като Германия предприе подобна стъпка.  Решението на Прага е ясен сигнал към бежанците, че те не са добре желани в страната.

Румъния вече даде ясно да се разбере, че очаква от ЕС да реши да я приеме в Шенген в замяна на повече мигранти. Вътрешният министър на България Румяна Бъчварова посочи, че не трябва да се обвързват двата въпроса: бежанският натиск и разширяването на Шенген на Балканите.

Анализатори отбелязват, че страните от Вишеградската четворка - Унгария, Словакия, Чехия и Полша, се обявиха против предложение от Юнкер план за справяне с кризата.  През последните години тяхната единна позиция по даден проблем винаги е влияла при формулиране на политиката на Общността, припомнят експерти.

На 9 септември в реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер поиска от страните-членки да проявят солидарност и да приемат близо 160 000 мигранти, които представлявали едва 0,11% от населението на Съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдателния

    0 0 Отговор
    "160 000 мигранти, които представлявали едва 0,11% от населението на Съюза". Според статията ЕС има едва 145 милиона жители... Мнооого не точна цифра! Населението на ЕС е над 510 милиона - т.е. 160 000 имигранти представляват само 0,031% от това - БЪДЕТЕ ТОЧНИ!!!
  • 2 Durupa

    0 0 Отговор
    Днес са 160 000, утре 160 000 000; какво са виновни? Просто ще има големи сътресения и променена Европа по нечия поръчка!
    И без това в Германия жените им само с детски колички ходят
  • 3 656

    0 0 Отговор
    Да хващат калашниците да стават партизани и да бранят родините си, това са изменници. Какво са ми хукнали из Европа, след време ще има гора от джамии а християните ще скланят глава защото ще ги е страх от бомбени атентати. Навремето християнството е било най силно но сега идва обрат....ако сме толкова толерантни, май ще падаме на колене. Аллах няма да бъде спрян вече до Виена а ще завземе цяла Европа, не го ли осъзнават политиците бе.
  • 4 ввввв

    0 0 Отговор
    европа говори че ште спира шенгенска анархия .. а кунева простакесата са бори да влиза в шенген..божееееееееееееееее