Отидете към основна версия

16 Септември, 2015 08:00, обновена 16 Септември, 2015 08:00 58 286 123

Руският танк Т-14 Армата срещу смъртоносният германски Леопард: Кой ще спечели?

  • германия-
  • русия-
  • танк-
  • армата-
  • леопард-
  • война

Макар да не е толкова добър, колкото Леопард като цяло, Армата може да бъде страхотна заплаха

Разработен и построен от Krauss-Maffei Wegmann, германският танк "Леопард" 2A7 е може би най-добрият оперативен танк в света. Подобно на всички германски танкове, той е изключително добре балансиран и добре проектиран, но това си има цена. Руските танкове от друга страна, винаги са предпочитали количеството пред  качеството, но танковете T-14 "Армата" изглежда късат с тази традиция. В много отношения те са проектирани по-скоро като западна машина и няма да бъдат сглобявани в големи количества, както Т-72. Така започва своята статия журналистът от „ The National Interest“ Дейв Маджумдар.

Макар да не е толкова добър, колкото "Леопард", „Армата“ може да бъде страхотна заплаха, тъй като Москва не се намира толкова далеч от Германия, а руски танкове да пътуват до Берлин, не е безпрецедентен подвиг.

Докато шансовете руски и немски танкове да се срещнат в някоя бъдеща война в Европа да са изключително малки, повечето чуждестранни купувачи, които са закупили тези танкове ще имат възможността да изправят двете бойни машини една срещу друга и танковете на Берлин в теоретична битка ще се изправят пред проблем. Макар да надминава "Армата" по общи показатели, "Леопард" няма ракети, които могат да пробият бронята на руския танк.

"Леопард" 2A7 е последният от дълга поредица проекти за германски танкове, които започнаха с Панцеркамфваген I (Panzerkampfwagen I), тайно разработен в нарушение на ограниченията, наложени от Версайския договор. Макар танковете Панцер да не са успешни, те са първото от поредицата бронирани превозни средства, включително ужасяващите танкове от Втората световна война "Пантера" и "Кралски тигър". В много отношения "Пантера" е предшественик на съвременния танк и определя схемата за следвоенните дизайни на западните танкове.

Първият следвоенен немски дизайн на танк е "Леопард 1", който се превръща в образец за западен танк, когато е представен за първи път през 1965 г. Първоначално Германия смята да замени "Леопард 1" с танк, разработван съвместно със САЩ - MBT-70. Става ясно обаче, че MBT-70 е един епичен провал и Германия разработва "Леопард 2", докато американската армия разработва "М1 Ейбрамс". Основната разлика между тях е, че германският танк използва здрав дизелов двигател и е оборудван с по-мощни 120-мм оръдия Rheinmetal L44, които по-късно са модифицирани за американските танкове. Германците конструктори са вярвали, че е необходимо по-голямо оръдие за борба с подобрения дизайн на съветските танкове.

С течение на годините танковете "Леопард 2" са оборудвани с по-мощни оръдия L55, които се считат за по-ефективни срещу противниковите танкове. Едно от ограниченията, които германците сами си налагат, е отказът да се използва обеднен уран за снарядите на своите танкове, което означава, че Бундесвера трябва да намери алтернативни материали. Като алтернатива  немските танкове използват боеприпаси, изработени от волфрам. Така германците изостават от американците и техните танкове M829A3 или бъдещият M829E4.

Поради ограниченията на волфрамовите боеприпаси, Бундесвера има някои съмнения относно способността на снарядите им да пробият корпуса на най-новите руски танкове. По-специално германците се опасяват, че техните снаряди може да не разполагат с достатъчно кинетична енергия, за да разрушат танковете T-80, Т-90 и очевидно "Армата".

Един от вариантите за германците е да се тестват и сертифицират американските боеприпаси от серията M829 или да разработят свои собствени снаряди от обеднения уран. Въпреки това, има политическо и техническо предизвикателство, които ще трябва да бъдат преодолени. Първо, има силна политическа съпротива срещу разработването на боеприпаси от обеднен уран в Германия. На второ място, използването на американски боеприпаси може да се окаже трудно, тъй като те са направени за M829 и не е сигурно, че ще бъдат съвместими с дългата цев  L55 на най-новите танкове "Леопард 2".

Германският отговаря на новите руски предизвикателствата в Източна Европа и новия акцент върху развитието на танковете започва с разработването на ново бронирано превозно средство. Проектът е с работно заглавие "Леопард 3". Не е известно как ще изглежда той, но ако германската армия продължи да отказва използването на обеднен уран, то със сигурност ще трябва да оборудва новата си бронирана машина с дуло с калибър 140 мм.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: