Last news in Fakti

15 Септември, 2015 15:57, обновена 17 Септември, 2015 11:23 58 161 123

Руският танк Т-14 Армата срещу смъртоносният германски Леопард: Кой ще спечели?

  • германия-
  • русия-
  • танк-
  • армата-
  • леопард-
  • война

Макар да не е толкова добър, колкото Леопард като цяло, Армата може да бъде страхотна заплаха

Разработен и построен от Krauss-Maffei Wegmann, германският танк "Леопард" 2A7 е може би най-добрият оперативен танк в света. Подобно на всички германски танкове, той е изключително добре балансиран и добре проектиран, но това си има цена. Руските танкове от друга страна, винаги са предпочитали количеството пред  качеството, но танковете T-14 "Армата" изглежда късат с тази традиция. В много отношения те са проектирани по-скоро като западна машина и няма да бъдат сглобявани в големи количества, както Т-72. Така започва своята статия журналистът от „ The National Interest“ Дейв Маджумдар.

Макар да не е толкова добър, колкото "Леопард", „Армата“ може да бъде страхотна заплаха, тъй като Москва не се намира толкова далеч от Германия, а руски танкове да пътуват до Берлин, не е безпрецедентен подвиг.

Докато шансовете руски и немски танкове да се срещнат в някоя бъдеща война в Европа да са изключително малки, повечето чуждестранни купувачи, които са закупили тези танкове ще имат възможността да изправят двете бойни машини една срещу друга и танковете на Берлин в теоретична битка ще се изправят пред проблем. Макар да надминава "Армата" по общи показатели, "Леопард" няма ракети, които могат да пробият бронята на руския танк.

"Леопард" 2A7 е последният от дълга поредица проекти за германски танкове, които започнаха с Панцеркамфваген I (Panzerkampfwagen I), тайно разработен в нарушение на ограниченията, наложени от Версайския договор. Макар танковете Панцер да не са успешни, те са първото от поредицата бронирани превозни средства, включително ужасяващите танкове от Втората световна война "Пантера" и "Кралски тигър". В много отношения "Пантера" е предшественик на съвременния танк и определя схемата за следвоенните дизайни на западните танкове.

Първият следвоенен немски дизайн на танк е "Леопард 1", който се превръща в образец за западен танк, когато е представен за първи път през 1965 г. Първоначално Германия смята да замени "Леопард 1" с танк, разработван съвместно със САЩ - MBT-70. Става ясно обаче, че MBT-70 е един епичен провал и Германия разработва "Леопард 2", докато американската армия разработва "М1 Ейбрамс". Основната разлика между тях е, че германският танк използва здрав дизелов двигател и е оборудван с по-мощни 120-мм оръдия Rheinmetal L44, които по-късно са модифицирани за американските танкове. Германците конструктори са вярвали, че е необходимо по-голямо оръдие за борба с подобрения дизайн на съветските танкове.

С течение на годините танковете "Леопард 2" са оборудвани с по-мощни оръдия L55, които се считат за по-ефективни срещу противниковите танкове. Едно от ограниченията, които германците сами си налагат, е отказът да се използва обеднен уран за снарядите на своите танкове, което означава, че Бундесвера трябва да намери алтернативни материали. Като алтернатива  немските танкове използват боеприпаси, изработени от волфрам. Така германците изостават от американците и техните танкове M829A3 или бъдещият M829E4.

Поради ограниченията на волфрамовите боеприпаси, Бундесвера има някои съмнения относно способността на снарядите им да пробият корпуса на най-новите руски танкове. По-специално германците се опасяват, че техните снаряди може да не разполагат с достатъчно кинетична енергия, за да разрушат танковете T-80, Т-90 и очевидно "Армата".

Един от вариантите за германците е да се тестват и сертифицират американските боеприпаси от серията M829 или да разработят свои собствени снаряди от обеднения уран. Въпреки това, има политическо и техническо предизвикателство, които ще трябва да бъдат преодолени. Първо, има силна политическа съпротива срещу разработването на боеприпаси от обеднен уран в Германия. На второ място, използването на американски боеприпаси може да се окаже трудно, тъй като те са направени за M829 и не е сигурно, че ще бъдат съвместими с дългата цев  L55 на най-новите танкове "Леопард 2".

Германският отговаря на новите руски предизвикателствата в Източна Европа и новия акцент върху развитието на танковете започва с разработването на ново бронирано превозно средство. Проектът е с работно заглавие "Леопард 3". Не е известно как ще изглежда той, но ако германската армия продължи да отказва използването на обеднен уран, то със сигурност ще трябва да оборудва новата си бронирана машина с дуло с калибър 140 мм.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запада Умря

    98 62 Отговор
    Ей не се научиха Диваците,че срещу руснака нямат шансове а тези псевдожурналисти като тая и да ходи на Фрица вместо да пиши тия глупости

    Коментиран от #2, #3, #87, #121, #122

  • 2 Mercedes-Benz

    58 89 Отговор

    До коментар #1 от "Запада Умря":

    Абе "разбирачо" цял свят призна Леопарда, включително и руски висши военни само вие чугунените тикви отказвате да признаете германския гении! Втората световна не беше ли достатъчно техническото превъзходство?!

    Коментиран от #88, #108, #118

  • 3 Тони

    61 28 Отговор

    До коментар #1 от "Запада Умря":

    Когато Хитлер напада Сталин, Вермахта разполага с около 3 хиляди танка и 4 милиона души, а Червената армия разполага с 26 хиляди танка и около 5 милиона души, които за няколко месеца нарастват до 15 милиона. Та, мисълта ми е, че с това съотношение на силите Вермахта превзе 1/3 от СССР. Да не споменавам, че до края на Войната Руските танкова прехвърлят 50 хиляди, колкото Шърмана имат и Американците в Европа. Ако Русия не разполага с толкова голяма територия, човешки и природни ресурси, отдавна нямаше да я има. От друга страна немският перфекционизъм понякога не работи в полза на немците. Пример: Тигър/Панцер произведени през 1942.

    Коментиран от #7

  • 4 Prasko

    75 20 Отговор
    То в края на войната се разбра кой е най добрия танк

    Коментиран от #6, #101

  • 5 Tank

    58 5 Отговор
    В интерес на истината статията е писана от западен журналист. Ако прочетете същата статия написана от руски журналист - всичко ще бъде точно на обратното - колко много е добър Армата и как ще смаже немската машина. Истината както винаги е някъде по средата. Не бива обаче да се забравя фактът, че през последните 10 години всички нови руски танкове са серийно оборудвани с противотанкови ракети, които се изстрелват през оръдието, западните им аналози нямат такива възможности. В крайна сметка не може да се твърди коя машина е по-добра, защото те никога не са се били една срещу друга.
    P.S. - дори и да влязат някога в бой по между си, задължително трябва да са управлявани съответно от немски и руски екипажи, а не от разни хора от "третия свят", които нямат въобще тази подготовка, натренираност, рутина, а и стратегията им ще куца.
  • 6 Mercedes-Benz

    25 30 Отговор

    До коментар #4 от "Prasko":

    Точно така е, всички бяха единодушни че Пантерата като среден танк, показа че въпреки численото превъзходство на съюзническите танкове успяваше, да унищожава значителни бройки без особени проблеми, и да показва гъвкавост на бойното поле както никой друг танк, дори и Тигрите, но те са тежки танкове, простено им е!
  • 7 Mercedes-Benz

    35 34 Отговор

    До коментар #3 от "Тони":

    Ще дам пример с Ото Кариус (Бог да го прости тая година почина), който е бил командир на ЯгдТигър рота, та той в мемоарите си пише как при едно сражение попада сам на 10 шърмана, известно време по-късно оставя след него само горящи тенекии и си тръгва на ход! Да не говорим за Йохен Пайпер, който с Кралския Тигър в битката при Харков буквално размазва съветските части на Източния фронт! Дори така хваления ИС, който трябва да е отговора на руснаците към Тигрите, не може да се мери по-точност, отговора е прост, германските оръдия и измервателни уреди са много по-прецизни! ИС-а остава "сляп", докато германските командири го виждат още от километър и повече и съответно стрелят!

    Коментиран от #12, #17

  • 8 БАБАНГИДА

    70 10 Отговор
    ВИЖТЕ КВО НЕМСКИЯТ ТАНК Е НЕРАЗРУШИМ А ПЪК РУСКИЯТ Е НЕПОБЕДИМ - ТОВА Е РАЗЛИКАТА
  • 9 А И

    45 2 Отговор
    В ЕДНА БИТКА Е ВАЖЕН ВОЙНИКА ВЪТРЕ И КОМАНДИРА В ЗЕМЛЯНКАТА КОЙТО ПРАВИ ТАКТИКА И СТРАТЕГИЯ
    НАБИ НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ БОЯ С ТАНКОВЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ПРАВА НА КОЯТО ГИ ЗАСИЛВАТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ И КОЙ Е ПО-ЗДРАВ НАЛИ......

    Коментиран от #96

  • 10 Киро

    32 72 Отговор
    To e ясно и на спепите, че Леопарда е най-добрия танк в класа си в света, не само пред намазаното руско танкче, дето блокира по площадите!

    А относно ВСВ - там примерите са стотици, обикновено Т34 са "успявали" срещу някой панцер, когато съотношението е било поне 6:1 в полза на руските консервни кутии, нямало е нафта за панцерите и въртели куполите на акумулатор докато не се изтощи и тн.

    Да не говорм, че като са виждали Пантери и по-големи немски танкове, директно са ги заобикаляли!

    Но не унивайте, руски тролове, имало е и по-лоши танкове, от вашите консерви - Шърман, италианските танкове...

    Аре сега отивайте да се снимате до Ярмата-та, че може и да не тръгне после!

    Коментиран от #15, #105, #106

  • 11 танкист

    33 4 Отговор
    Да си кажа и аз мнението - бях танкист / мерач / на т 55ж и ....учеха ни че, има тактика на боя - авиация , артилерия и чак тогава танковете , а след тях пехотата . Иначе гледах в ю-тюбето за плазмената защита , разработка за танкове на руснаците и ако е вярно ...е доста добра идвя ?
  • 12 Гост

    52 9 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Определено пишеш лъжи. Първо Ягд тигъра не е танк, а изтребителна самоходна установка или т.нар. самоходна противотанкова артилерийска установка - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B3%D0%B4%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%80.
    Второ Кралския тигър е използван за първи път през 1944г, а битката при Харков е 1943г, така че няма как да е размазал всички, просто защото не е бил произведен по него време - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%80_II.
    Танковете ИС-2 са напълно достоен противник на Тигрите, просто защото руснаците винаги изпреварват германците в танкостроенето - пример е Пантерата, която копира полегата броня на Т-34, 4 години следа като той е влязъл в експлоатация. Тигъра пък е копирал КВ-1, но е с по-голямо оръдие. Друг е въпросът, че руснаците са били напълно недостоен противник в качеството на военните умения на отделния войник. За това е бил виновен единствено и само доказания престъпник Сталин!

    Що се отнася до "Леопард 2А7", то статията е писана от пълен лаик! Дори стария Т-72Б е два пъти по-евтин от него, но е напълно равностоен противник, при условие, че се използва от натрениран екипаж. Само, който не е карал и виждал на живо Т-72, не знае какъв уникален танк е той - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-72.

    Коментиран от #99

  • 13 1234

    67 14 Отговор
    ДО ЗАБЛУДЕНИТЕ НЕМСКИ ФЕНЧЕТА.
    по време на война сервизите не работят особено добре, я части няма , я снабдяването закъсва , я техниците нещо не смогват.При такива условия прехвалените ви и сложни немски таралясници свършват курса при една скъсана верига или липса на някакъв смешен филтър.По време на война не е важно дали оръжието е технически перфектно , а дали е просто , ефективно и безотказно , все неща на които немските машини , а и въобще натовското въоръжение , НЕ ОТГОВАРЯТ.Проумейте , че в условията на реална война с мотивиран и обучен противник винаги ще бъдат от губещата страна именно заради напъна да са перфектни в технико-технологично отношение , защото по време на война това е невъзможно.

    Коментиран от #14, #92

  • 14 Румен Янев

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Да!Това е истината!!!
  • 15 Гост

    46 2 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Тролчо, неграмотен, защо винаги се напъваш?
    Немските танкове от ВСВ са на БЕНЗИН!!!
    за сметка на това си нагъл и арогантен!!! И преди да ме обвиниш в комунизъм, ще ти кажа, че нямам в рода си нито един партиен член на БКП. Ти може ли да кажеш същото за себе си, пребоядисан номенклатурчико???
  • 16 Десислава Димитрова

    25 60 Отговор
    руския танк е като руската кола,телевизор или балтон.много матрял и никво качество.такива са танковете в ссср ор бт до арамата.не случайно чисто нов танк закъса на репетициите на червения площад и жалките руски пропагандисти с мегафон обясняваха, че тва било тренировка за евакуация на танка.
    през втората световна воина германия напада ссср с близо 4 ри хиляди танка от които голяма част трофейни ,френски и чешки както и много леки немски танкове,реално среден танк от тези 4 ри хиляди танка са били около 1500.германия няма тежък танк при началото на войната ,но с тези 1500 танка разбива 20 милионната съветска армия взема шест милиона пленници и стига до москва.от другата страна ссср получава помощи от англия и сащ ,а и те ангажират голяма част от немската авияция при битката с англичаните ,както и танковата армия на ромел заета в африка.тази западна помощ оказва огромно влияние върху хода на войната в ссср ,но удобно се забравя от руснаците.основните загуби на немците при танковете са от липса на гориво или от износване на частите .тигъра е бил практически неуязвим за съветските танкове и е влизал в бой с тях във всякакво съотношение унищожаваики при всяка атака огромен брой кв та или т 34.

    Коментиран от #20, #123

  • 17 VWandMercedes

    20 30 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Да точно, много вярно си го написал.Само да добавя и великия Ервин Ромел (пустинната лисица).Що танкове на противника е изтребил само той си знае.Това е най успешния генерал на танкова дивизия в историята.Също както немските подводници така и танковете, си остават до края на войната най добрите.Просто количеството победи качеството.

    Коментиран от #23

  • 18 ТАТО

    39 5 Отговор
    ТОЛКОВА ПОСТНА И ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ ПЪРВО ТОЗИ ТАНК ОЩЕ Е ЗАСЕКРЕТЕН И ОТ КЪДЕ ЩЕ ЗНАЕ КАКВА МУ Е БРОНЯТА НА КАКВО ИЗДЪРЖА КАКВА МУ ЕЛЕКТРОНИКАТА И Т.Н ВТОРО ЛЕОПАРДА Е СТАР ТАНК МОДИФИЦИРАН НЯКОЛКО ПЪТИ КАКТО РУСКИТЕ Т СЕРИЯ И ВТОРО РУСНАЦИТЕ НЕ СА ЛИ СМЕТНАЛИ КАЧЕСТВАТА НА АБРАМЪСА НА ИЗРЕЛСКИЯ НА ФРЕНСКИЯИ ТН КАТО ПРАВИШ НЕЩО НОВО ПРАВИШ ИНАЧЕ МОДИФИЦИРАШ И ТРЕТО СКОРО ИМАШЕ СТАТИЯ ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПРАВЯТ ТАКЪВ ТАНК В ОТГОВОР НА АРМАТА ЗА МЕН С ТАЗИ СТАТИЯ НЯКОЙ СИ Е ПРАВИЛ УПРАЖНЕНИЕ НА ТЕМА ТАНКОВЕ

    Коментиран от #103

  • 19 Дошо

    16 19 Отговор
    Що за въпрос?Руските болни са най-здравите болни!
  • 20 ТАТО

    20 10 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    не знам какво да ти пиша като си пълен профан като пишеш тези глупости само те съветвам гледай втората световна война по исторйи и географик го даваха скоро те не са руский за сведение ако те мързи не си чешай езика с тъпизмите който пишеш
  • 21 7777777

    38 7 Отговор
    До Десислава - най добрият танк през войната е Т 34 - прост, надежден, лесен и бърз ремонт, по добър и от Т 4. Но докато преместят заводите в Урал и започнат да го произвеждат германците са имали предимство в танково отношение през лятото на 1941 г срещу руските БТР, КВ, които през войната в Испания през 1936 г са се представили зле-тромави, слаба броня и т.н. Прочети "Сътворението на бронята" за създателя на танка ГЕОРГИ КОШКИН, как без разрешение на Сталин прототипа с нов дизелов двигател изминава 3000 км от Урал до Москва за да участва на парада и едва тогава е одобрен за серийно производство.

    Коментиран от #33, #69, #102

  • 22 abv

    2 15 Отговор
    Не сме сами във Вселената, това е ясно за всеки що годе интелигентен човек.Просто разстоянията са огромни и е много трудна комуникацията между цивилизации от различно ниво на развитие , но тази снимка е пълна простотия.
  • 23 М да

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "VWandMercedes":

    Количеството победи качеството!Поне един е съзрял , че това е единия от двата принципа възприет от Германия след войната в друго важно производство това на автомобили , наред с този на Гьоринг-Една лъжа казана сто пъти става истина!Е това е истината за германската техника!
  • 24 mediator37

    23 1 Отговор
    Съвременният танк е като конструктор ЛЕГО. Краус Мафай Вегман са съчинили и продават като краен продукт Леопарда, но двигателят му е на Мерцедес и МАН, оптиката на карл-цайс, оръдието (най-важното нещо в един танк) е на Райнметал Бьорзиг, стрелковото оръжие на четвърта фирма, радиостанциите на пета и т.н.
    Иптян последната версия е 2А7+ от 2010г. Този Леопард 2А7+ тежи 74 тона, ако има боен модул отгоре на купола и всичко по него и във него. Руските танкове са до 45 тона, леки са.
  • 25 kcaniba

    29 1 Отговор
    Ромел исползва в пустииите войни остаряла бойна техника от преди Втора Световна, основно италиански и чешки танкове, някой друг панцер Марк 2, а и най вече ползва трофеите - английски, френски ит.н.
    Та няма как да учасвства в спора, защото Тигрите и Пантерите са в пъти са по прицизни и по сложни !! по сложни най вече в обслужването!!! В услоеията на тотална война това е бил губещ подход и историята го е доказала!!!
    Болните мозъци на Райха и стремежът им да бъдат Свърхчовеци в условия, когато е трябвало просто да се ремонтират бързо и евтино им е изиграло лоша шега на финала!!!
    Колегите са прави, в усовия на война не дизайнът, не написаните показатели и ноу хау блабла, а прости и качествени техники печелят битките!! За това руската техника се исползва на война!!! НАТО вските играчки - за престиж))))
  • 26 раптор

    2 13 Отговор
    Брониран скорпион! Може скапани таратайки и да не произвеждаме, но машини намиращи се в зенита на световните технологии - да! Там е страстта ни! Така е организирано нашето общество! Това сънуват нашите млади гении! За подобни постижения мечтаят и ги реализират. Налагаме тенденции! Нашите инженери са най-добрите в света!

    Коментиран от #110

  • 27 раптор

    35 6 Отговор
    Тука не споменават, че Леопарда струва около 7 милиона $, докато Т-14 е 3,4 млн$. И на тази цена получаваш най-недостижимия танк в момента! Разкъсва всички опоненти без една драскотина!
  • 28 ееееее

    8 39 Отговор
    Естествено Леопарда превъзхожда рашъна!
    Другото са измислици или плод на болни червени мозъци!
  • 29 ох ох ох

    11 34 Отговор
    Пак много регистрирани комунета тук, но с празни киминета!
    Докато от тоя свят не си отиде и последният комунист - все такива глупости и наобратно ще пишете и говорите!
    От Ленин до сега сте болни - с възпалени мозъци!

    Коментиран от #89

  • 30 НикиД

    9 22 Отговор
    как знам, че ще се активизират комунягите и русофилите, за тях това е светая светих. ама НЪЦ, случайно ли е това, че Леопардът е най-търсения и закупуван танк от европейски армии, които не произвеждат свой. разберете го бе - съветската военна доктрина винаги е била ,,количество за сметка на качество,,. така е било и през ВСВ, така е и сега. всичките им следвоенни танкове имат поне един генерален дефект или недомислица, които ги правят безнадеждни в пряк сблъсък със западните и американските. през войната са били произведени 60 000 т-34, които с триста зора и помощ на съюзниците са успели да надделеят срещу по малко от 1200 танака Тигър и около 4-5 000 пантери, кво повече да добавя.....

    Коментиран от #32

  • 31 тошибиян

    20 5 Отговор
    бе кви танкове 3 сатани изстреляни към германска територия и няма да има оцеляла сграда и 4овеци
  • 32 Ярослав Станчев

    30 10 Отговор

    До коментар #30 от "НикиД":

    Споко Ники.Не се плаши от сянката си.Не знам с колко зор руските Т-34 надделяват над немските Т-6 Тигър и какви генерални дефекти имат руските танкове,но знам със сигурност,че на 9 май 1945 в Берлин влизат като победители руските Т-34,а не в Москва немските Тигри,нали така???Или не си съгласен???
    Като гледам в колко държави по цял свят има руски танкове Т-55,Т-72,че даже и Т-34 на въоръжение все ми струва,че тези дефекти,за които пишеш не ще да са чак толкова генерални и недомислени.
    И съм 99% убеден,че ако някога се стигне до конфликт,да не дава Господ,пак руските танкове ще влязат в Берлин,като победители.
    Останалия 1% го давам на китайците.

    Коментиран от #43

  • 33 НикиД

    13 25 Отговор

    До коментар #21 от "7777777":

    това, че т-34 е най-добрият танк на войната е един упорито налаган мит. няма съмнение, че е бил ефективен , но е имал и един куп сериозни недостатъци. нулева ергономика и удобства за екипажа, ограничено вътрешно пространство, отвратителни прибори за наблюдение и прицелване, лошо радиооборудване и т.н. скоро попаднах на една статистика, която ме порази - в края на 1944 и началото на 1945, 80 процента от попаденията върху т-34 са пробивали бронята, а това почти винаги е означавало и гибел за екипажа, заради избоените особености. не случайно в съветската армия се е считало за огромен късмет да служиш на танк Шърман, каквито са получили руснаците от САЩ. естествено трябва да се отчита и това, че германските танкисти са били неизмеримо по-компетентни и по-добре подготвени тактически и технически.

    Коментиран от #93

  • 34 бавареца

    17 3 Отговор
    съмнявам се Германците да се разправят с разработка на нов танк - танка е остаряла концепция за война - върши работа за да се биеш срещу талибани, но не и във съвременен високотехнологичен бой, какъвто би бил срещу военна сила като Русия. а и какво значение има, че нямат амуниции от обеднен уран - нали една преносима РПГ за 20к евро може да унищожи танк за 5 млн. евро? ако срещу себе си имаш армия въоръжена с високоточни ракети - трябва да си луд да си пратиш танковете срещу нея.

    Коментиран от #94

  • 35 Liliya Traikova

    20 3 Отговор
    Руския танк е най-добрия .....така и така пише статия ...вместо да пише каламбур да даде инфо за Армадата и немския танк...за да се направи сравнение ...бля..бля бля......!Просто сме преписали от Германия нечия статия...!!!
  • 36 бавареца

    17 4 Отговор
    последното голямо танково сражение се води в залива. всъщност то е и най-голямото в историята. И защо мислите САЩ си прати Абрамс-ите там? ами защото срещу себе си имаше нискотехнологични т-55 т.е. защото реално ги праща срещу талибани. отделно ги атакуваха със самолети и хеликоптери, а от дроновете и спътниците знаеха точно къде се намират. било е като да стреляш по седящи патици.... така че стига глупости за тоя Танк - само за плашене на гарги става.
  • 37 Liliya Traikova

    26 4 Отговор
    БОЕПРИПАСИТЕ немогат да пробият бронята на танк Армата !Защо ?

    Едно от нещата които знам е ,че самия танк е покрит със сензори и засича движещите се към него ракети........та питам се ,как точно ще го унищожат...и бронята му няма аналог...до сега не е пробиван...!!

    Коментиран от #42

  • 38 Liliya Traikova

    11 3 Отговор
    Който иска да чете тук за Армата
    https://tanksdb.ru/article/harakteristiki_armaty/
  • 39 бавареца

    9 19 Отговор
    и какво като засече ракета? ще се скрие ли? ами втората ракета? ами третата? няма такава броня , която да не е пробивана. просто няма. най-много на втората противотанкова ракета и купула на тоя танк ще хвърчи във въздуха. може да плашат гарги и талибани колкото искат - никой западен експерт не му е интересен някакъв си танк. а иначе е ясно - руските танкове никога не са били най-добри, но са били най-евтини и най масови

    Коментиран от #44, #97

  • 40 mediator37

    24 1 Отговор
    За "високотехнологичната война".
    Има едни работи, дето плюят оловцета, казват се М16 и АК47. Тях ги дръшат с двете си леви ръчички още по-нискотехнологични чукундури, наречени пехотинци. Ами, тогава дай да отменим и пехотата ?
    Да, ама НЕ. Сега ти обяснявам защо:
    Откакто я има думата "война", една територия се счита за превзета едва когато кракът на пехотинеца е стъпил на нея. Може преди това да си я взривил с атом, да си я изгорил с напалм, да си я натъпкал с обеднен уран и олово, но тя не е превзета, докато пехотинецът не стъпи там.
    Да, обаче, пехотинецът (нискотехнологично творение, както и тапешника, който държи с 4 пълнителя оловцета) не щат, представи си, да вървят сами, ако до тях за компания тяма танк. И ето така стигаме до няколко нискотехнологични изделия (пехотинец, танк, сапьор и др.), които не искат и не могат едно без друго и ще продължат да съществуват вечно.
    Настрана оставям въпроса как танкът не иска да ходи на разходка в града сам. Много го е страх и иска да го пази пехотинец. Ей тъй една любов има.
  • 41 Румен Янев

    32 7 Отговор
    Големи разбирачи сте тука бе!!!Много филми и картинки из нета сте изгледали та чак сте експерти!!!Аз съм бил механик водач и знам за какво иде реч!!!Бил добър немския танк....да де но нали човек го управлява???В боя има стратегия и тя е в голяма степен решаваща!!!Американците като пускаха бомби през комините та да не накривиха калпака на някого???На полето и в калта много електроника не ти е нужна а надеждна машина която да не те подведе!!!Ако искат и ербеци ...климатроници двузонови...аудио с туба при снарядите да сложат шансовете им при среща с руския танк са минимални!!!!!И при тази тежест в заблатена местност май на екипажа и шнорхели ще им трябват!!!Големи разбирачи сте бе !!!Танк с AFL...ABS...ESP...DSA...ASR...И екипажа с копринени костюми и бели ръкавички....СМЯАААААААХ
  • 42 Румен Янев

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "Liliya Traikova":

  • 43 хахаха

    8 20 Отговор

    До коментар #32 от "Ярослав Станчев":

    То бива, бива слепота - ама като червената слепота няма втора.
    Все вашто е най-хубаво?! Ама не - я кажи, тарикат - колко хора емигрират след ВСВ, та и до сега в Рашъ и колко в Deutschland?
    1 към колко, че не се сещам? или по-точно 0 към колко?
    Това е достатъчно да ти светне в главата, ама тя вътре е промита със сода каустик.

    Коментиран от #50, #51

  • 44 танкист

    12 2 Отговор

    До коментар #39 от "бавареца":

    В ю-тюба , в руските сайтове има показан танк, който е обгърнат с плазма и го стрелят с разни неща. Той не ги поема , а плазмата ги отклонява като чадър. Разрови и ще видиш !
  • 45 Гост

    7 6 Отговор
    Колега, прочети колко време оцелява един танк в битка и ще разбереш защо Т-34 е добър - просто е имало много от тях
  • 46 М еги

    21 7 Отговор
    Статията,която е написана не отговаряна сравнението "Армата" с "Леопард".По-правилно е сравнение на Т72 М с въпросния немски танк,но дори и в този случай победата ще е май на Т72-ката с 125мм. оръдие срещу 120мм. на "писанката". Да сравняваш Армата с Леопард е като да сравняваш Ме 262/първият самолет с реактивен двигател" с МиГ 21, просто разлика в поколенията и напредъка на техниката. А за най-добрият танк през ВСВ е написано и признато в света той е Т34 другото е чесане на езика. Едно е вярно от написаното за немските танкове през този период е че са имали по- добра оптика от руските и всички са разполагали с радиостанции докато руските танкови групи са имали само в командирският танк радиостанция и са се подавали заповеди със знаменца, но това последното мисля е в началото на войната. А що се отнася до началото на войната за спечелените територии от вермахта, това е в резултат на изненадата, която идва от подписания 10 годишен договор за ненападение между Германия и СССР,така че стига писане за превъзходството на немската машина защото в края на краищата немските войски и танкове доближават Москва, а руските влизат и разрушават Берлин. Последното което ще напиша е да не се спекулира със значението на "ленд лиз" доставките и че ако не са били те виждаш ли Германия нямало да бъде победена. СССР си изнесе тежестта на войната изцяло на свой гръб с много жертви и кървави сражения и непознаването на руският/славянски"/ дух и саможертва за защита на родината, както и с климатичните особености на тази необятна страна.

    Коментиран от #56, #57

  • 47 танкист

    26 2 Отговор
    Американският танк Абрамс струва около 6 млн. долара . Обаче РПГ-7 му разказва играта и струва около 100 долара . И кво прайм ся ?
  • 48 никой

    4 13 Отговор
    Леопарда е много бърз и въртейки се в кръг ще го окакалаши

    Коментиран от #91

  • 49 Тони

    2 4 Отговор
    Аз не оспорвам качествата на танка. Имах предвид, че тези танкова са прекалено сложно устроени, с дизелов и електрически двигател, много са трудни за поддръжка, а в същото време са много чупливи.
    Мисля, че на Западния Фронт един немски войник беше убил около 13 танка на един път през зимата на 1945.

    Коментиран от #53

  • 50 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #43 от "хахаха":

    Уникално тъп довод!!! Ами я виж колко германци са емигрирали към САЩ и колко американци към Германия. Повече са емигрантите от Германия към САЩ. По твоята логика излиза, че САЩ правят по-хубави автомобили от Германия, защото германците бягат там?!

    И ми писна да чета коментари на лаици, които не са виждали танк през живота си и дори не са стреляли с пистолет, но се напъват да покажат пълната липса на мозък в кратуните си. А разсъжденията от рода, че руските танкове не ставали, защото били комунистически е пълна идиотщина! Скоро очаквам да кажат, че Гагарин не е първия космонавт, защото е комунист!!! Политизирането е за идиоти, а у нас се напълни с такива!!!

    Коментиран от #61

  • 51 раптор

    18 10 Отговор

    До коментар #43 от "хахаха":

    Няма значка къде емигрират! Руснаците спасиха света от нацистите по-цял свят! Дедиде ми направиха така, че днес света да има сравнително по-равни отношения между различните народности! Е, има какво да се желае, но все пак, нашата победа е епохална! Иначе сега щяхте да сте градинари на немците на собствената си земя и да им бършете ботушите! Щото са много велики, а вие не! Трудно би разбрал подобни дълбоки постижения един материалист, комплексар и изобщо - злобен човек! Русия може да е богата колкото Германия, но ние никога няма да сме роботи като тях! Ние притежаваме абсолютно други качества! И благодарение на тях, ти живееш в днешния свят! В противен случай - никой от нас нямаше да съществува! Щяха да живеят други хора, с други идеали, но не и ние!

    Коментиран от #63

  • 52 Дизелова Пантера

    19 0 Отговор
    Компетентен си! На Пантерата никога не и свършва нафтатаааа.
    На Бензин работи многознайко.
  • 53 Христофор Карамфилов

    12 1 Отговор

    До коментар #49 от "Тони":

    Този германец се казва Михаел Витман в средата на юни 1944г. успява да унищожи 23 противникови машини от различен клас,макар и германската пропаганда да ги изкарва над 30.Това съвсем не омаловажава неговите качества,и тези на неговият танк Тигър,и в пълна степен потвърждава правилото,че една машина може да ти даде толкова колкото ти можеш да вземеш от нея.След този подвиг Витман е привикан в тила да обучава млади екипажи,и като жива легенда,. да раздухва пропагандата на една вече загубена война .Действията на Витман при Вилер Бокаж се изучават и днес.
  • 54 европеец

    15 9 Отговор
    бла, бла, бла... по какви точно критерии Леопард е "по-добър" от Т-14 не разбрах??? За справка: към началото на втората световна германия нямаше танкове, които да се конкурират с Т-34 и КВ. Към края на войната направиха хубави танкова Тигър и Пантера.... които не можеха да се конкурират с нов руски танк ИС-2, а към края на войната и ИС-3! Германци винаги бяха в ролята на преследвачи, а не на лидери при танковете. Ситуацияте се промени само през 90-те - когато Русия беше сломена, като цяло..... А сега пак изостават

    Коментиран от #59

  • 55 Дядо Грую от Чепърлянци

    6 20 Отговор
    А бе то хубаво че страшните Т-34 са влезли в Берлин, ама след 45 години Съветско управление на половин Европа всички руски непобедими танкове се изнизаха обратно по терлици, а руснаците се молеха да им платят разходите по изтеглянето.
    Е, за успокоение на вечно лаещото по българските форуми рапторче няколко Т-34 останаха в центъра на Берлин.
  • 56 Нема Бира

    8 12 Отговор

    До коментар #46 от "М еги":

    Права си, че не е добре да се сравняват различни поколения танкове във случая 3то Напреднало за Т-14 от Руска страна и 3то за Леопард 2 от Немска страна. Трябва обаче да напиша някои корекции и поради глупостите, които доста хора са написали по долу:

    1. Леопард 2 е създаден (пуснат официално) през 1979г. което го прави един от най-старите танкове от 3то поколение! Въпреки това и днес този танк ще се опре на доста Западни и Руски танкове включително Т-14 Армата ТОЧКА..
    2. Т-14 армата е с изравнени способности на Леопард 2 но не защото Руснаците не могат да направят танк, а защото всички разбират че времето на конвенционалния танк е в историята. Бъдещето е на дронове управлявани дистанционно, което е и платформата на Т-14. Има обаче още много работа за братушките особено в интеграцията на машината в глобалнот бойно поле. Всеки летящ дрон може да се справи днес дистанционно със всеки 1 танк;
    3. Германците още не са решили дали изобщо ще има Леопард 3 поради причините от т.2. Днешните глобални войни ще се водят от роботизирани армии и дистанционно;
    4. Американския Abrams M1 дори и при второто си поколение е доказано ВРЕДЕН за екипажа си, поради наличието на обеднен уран в бронята която облъчва екипажа. Иначе този танк е добре защитен от повечето съвременни снаряди. РПГ дори поколение 10 пробива бронята само на 1ва генерация Абрамс и то само на определени места. Всички поразени Абрамси по време на войните в залива са или от ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН (ха..ха..) или от ар
  • 57 Нема Бира

    11 13 Отговор

    До коментар #46 от "М еги":

    Не се вижда в долния ми коментар:

    5. Няма нито един, повтарям НИТО ЕДИН регистриран случай на поразен Тигър от Руски Т-34 камоли пък от Американски или Английски Шърман. Това което гледахме в Fury е пълна Американска фантасмагория. Единствената причина Т-34 да е признат за добър танк е че Руснаците успяват да произведат повече танкове отколкото противника може да унищожи. Със рухването на Луфтвафе, Вермахта е обречен. При битката при Прохоровка (Курск) използването на авиация е невъзможно поради близостта на противниците и голямата пушилка която се вдига. Има поразени около 800 танка от двете страни само през 1я ден на битката. Руснаците обаче успяват да попълнят загубите а Германците са принудени да отстъпят поради липса на логистика;
    6. От 1300 произведени Тигър 1, 90% са поразени от Съюзническата авиация. Другите са изоставени при отстъплението на Вермахта поради липса на гориво;

    Заключение. Леопард 2 е все още еталон за танкостроенето но вероятно е последният добър конвенсионален танк. Войните се промениха и ще се водят със други средства!!!

    Коментиран от #98

  • 58 гост

    10 2 Отговор
    Абрамс обстреливали из Т-90?Максимум из 125мм пушек устаревшими снарядами 70х годов. 2.РПГ-29, который уступает РПГ-32 пробил в НЛД хвалёный английский Челленджер-2(причём с доп.защитой НЛД). Борт абрамса в задней части представляет из себя до 7 см стали экранов и 3 см броневой стали корпуса. Такая преграда поражается пушками 2А42/2А72.Гранаты ПГ-7ВЛ, и ПГ-7ВР (Бронепробиваемость 500-750 мм) можно применять по любым участкам бортовой проекции и по уязвимым участкам лобовой проекции.

    Коментиран от #60

  • 59 Христофор Карамфилов

    16 2 Отговор

    До коментар #54 от "европеец":

    В началото на войната танковете Т-34 и тежкият танк Климент Ворошилов са били толкова пренебрежимо малко количество ,че почти не са оказвали някакво съществено влияние.Руснаците тогава имат като основен танк Т-26 ,с почти толкова дебела броня,тоест пробива се и с прашка.От какво се оплакват руските командири по това време,че каквото и да се опитват да направят, идват германските самолети и ги попиляват и хора и танкове, и следва пробив и клещи,и бойният дух не помага.Когато руснаците поизравняват силите в самолети и 34-ките започват да нанасят сериозни загуби,германците решават да заложат на тежки танкове с които да разкъсат серията от отбранителни линии пред Москва,и създават Пантера,самоходното оръдие за борба с танкове Фердинант,Тигър,и Кралският Тигър. За Пантерата може да се каже,че повече се е чупила от колкото да е воювала, скоростната и кутия е блокирала на заден ход,и така са воювали на задна. Докато Тигъра е бил страшно оръжие,според мен най-добрият танк на В.С. Аргументите ми са такива. Преди "Курската Дъга" руснаците пленяват под Ленинград един Тигър ,още непознат за тях ,започват да го обстрелват с това което имат ,да го разучат.Какъв бил ужасът им като видели,че нямат оръжие с което да го спрат, Т-34 е можел да го пробие,ако се доближи на 200м. и то в борда, а Тигъра е вдигал куполи от 1800м. че и повече. Това води и до промяна в тактиката на водене на бой. При Курск голям брой руски танкове водят почти ръкопашна битка,с артилерия самолети и от двете страни и след целия този ад и чудовищни загуби и от двете страни ,едната страна има резерви,а другата не.

    Коментиран от #70, #73

  • 60 Нема Бира

    10 4 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Общо 5 танка Абрамс са поразени от управляеми ракетни (3бр. от 9К11 Kornet, 2бр. от M70 Osa). Всички са модификация М1А1. НЯМА поразен Абрамс М1А2 от РПГ-7 или друго РПГ. M70 Osa са Югославско производство.

    Коментиран от #90

  • 61 хахаха

    3 11 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    За едно говоря - той други доводи ми поства.
    Ей това сте комунетата - болни мозъци!

    Коментиран от #78

  • 62 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Руски Т-72 vs Руско РПГ-7 (Сирия)
    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VegjIIN6CLk[/youtube]
  • 63 хахаха

    16 14 Отговор

    До коментар #51 от "раптор":

    Няма, няма - ама има!
    Само погледни двата танка на снимките и си затвори устата.
    Победата може да е епохална, но тя не е само ваша! Ако САЩ не бяха влезли във войната, сега щяхте да бършите немски задници!
    Евреите ви спасиха, тия които ви и създадоха като комунета, като противовес на капитализма, за да има противоборство и войни, от които те - рязаните пишки печелят..
    Но, това не е в обхвата на червеният ти мозък, тъй че не се напъвай да размишляваш!
  • 64 СТАЛИН

    21 5 Отговор
    Има една телевизия Американска! Discovery chanel ! Там с Болка дори американските военни анализатори признаха че Руската легенда Т34 все пак превъзхожда немските танкове и то не с друго а с простотата си! Случайно или не благодарение на грубият си и объл купол дори снарядите не са могли да го поразят както трябва! Обикновено Руснаците под натиск създават най-великите си военни постижения! Не случайно и Наполеон е казал "РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ТОЛКОВА СИЛНА, И ТОЛКОВА СЛАБА КОЛОТО ИЗГЛЕЖДА! А цар Борис е казал "винаги с Германия, но никога против РУСИЯ"!!!
    Тези велики личности живели преди нас в други времена и епохи най вероятно са знаели нещо повече от нас който си мислим че всичко знаем!!!
  • 65 jullliann72

    14 5 Отговор
    Кой Ви е казал,че няма случай на Тигър поразен от Т-34.Т-34/85 поразява 3 кралски тигъра в Полша през 1945г. действайки от засада.С обикновения Тигър Т-34/85 се е разправял от 1000м челно.Верно е ,че Тигъра е поразявал Т-34 от по-големи дистанции,но изстрели от 2км по движещ танк са чиста фантазия.

    Коментиран от #81

  • 66 jullliann72

    16 8 Отговор
    Относно прехваленият танк Тигър с тегло от 57 тона (Кралския е 70 тонен)с безнинови мотори пламващи дори при попадение в моторния блок дори при непробита броня.С маневреност и проходимост като крави на лед.Потъващи в земята дори след дъжд,произведени 1300 Тигър и 382 Кралски Тигър,с ненадеждни скоростни кутии при Тигър се сваля куполата за да стигнеш до скоростите,с шахматно разположени ролки на веригите,често страдащи от замръзнала кал(танкът неможе да помръдне) при повреда на вътрешната ролка ремонтът е доста трудоемък.Скъпи,неудачни,харчещи бензин в промишлени количества.Прехвалените немски танкове Тигър,Пантера и Кралски Тигър.

    Коментиран от #71

  • 67 jullliann72

    14 2 Отговор
    В интрес на истината Т-34/76 е бил слабоефективен срещу Тигър и Пантера челно.Т-34/85 влиза на въоръжение през 1944г.Това е факт.Но има Тигри и Пантери пламнали дори от "слабия" огън на Т-34/76.И това е факт.
  • 68 боевик

    18 5 Отговор
    Двата танка са несравними . Леопарда може да се сравнява с Т-90 , но и тогава отстъпва на руския танк , особено по далекобойност на оръдието. Армата е няколко класи по високо от Леопарда. За промитите американофилски мозъци мога да подскажа , да потърсят информация относно превъоръжаването на шведската армия през 90-те години и за проведеният конкурс и изпитания . Там се състезават именно Леопард и Т-90 , печели руския танк ,но поради политически съображения е избран Леопарда.
  • 69 Десислава Димитрова

    6 20 Отговор

    До коментар #21 от "7777777":

    нямаше нужда да пишеш от два ника за да изразиш мнение.съветския т 34 си е боклук подобно на всичко правено от комунисти.проблемен танк с много кофти мерни прибори ,комуникация,заклиняващ се купол ,пробелмен с управлението и т.н. и т.н. това не е мое мнение ,а руско такова та руснаците са правили многократно опити да поправят недостатъците му,успяли са след като са докарали немските инжинери след войната :)!тва е истината за т то.съветските танкисти са имали едно много интересно упражнение ,след среща с пантера или тигър,стреляли са един път и после са изкачали от танка.ако мислиш ,че е шега прочети- аз убивах с т 34 .хубава книга на руснаци воювали с този таралясник.иначе си прав можело е да го сглоби хлапе или старец алкохолик,но се замисли кво хубаво може да чакаш от подобни работници.та колкото и да ви шокира истината господа путинофили тва е положението.имало е немски танкисти отстеляли десетки т та,а руските танкисти при втората си среща с немските танкове са били вече покойници и по статистика дори в края на войната руснаците губят в пъти повече танкове от немците,а както казах немските загуби в голямата си масовост са били поради организационни ,продоволствени и технически причини.

    Коментиран от #75

  • 70 Десислава Димитрова

    7 9 Отговор

    До коментар #59 от "Христофор Карамфилов":

    карамфилов ,по-леко с лъжите мой човек.малкото кв та и т -34 в началото на съветско -немския конфликт са в пъти повече от всички средни немски танкове притежавани от вермахта към онзи момент.тези историики от съветските филми са пълна лъжа за огромната немска бронирана армия и за руснаците с бутилките молотов .
  • 71 Десислава Димитрова

    7 8 Отговор

    До коментар #66 от "jullliann72":

    още едно заблуждение на съветската пропаганда,че бензиновия двигател е по-силно запалим от дизеловия ,да ама не екипажите на 34 изгарят в пъти по-често от немските заради дизеловите двигатели.иначе си прав със силното оръдие т то е имало поражения над тигъра ,но дори руснаците са ги приемали за случаиност ,а опитните немски танкови командири са влизали ежедневно в бой с многократно привишаващи ги по брои т 34 и са поразявали десетки от тях без това да им прави впечетление.

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 НикиД

    9 8 Отговор

    До коментар #59 от "Христофор Карамфилов":

    колега, прав си за почти всичко, което си написал. тепърва много истини, замаскирани с гнусни лъжи ще излизат наяве. преди време гледах един руски док. филм за Курск и ,,братушките,, си признават с половин уста, че много от фактите свързани с тази битка са преиначени и манипулирани. така например прочутият челен танков сблъсък при Прохоровка, всъщност не се е състоял така, както си го представят повечето хора. комунягите са знаели, че ако не пресрещнат 2-ри танков корпус на СС ги грози катастрофа и затова изпращат цяла танкова армия с идеята да предизвикат меле. германските танкове и самоходки заемат отбранителни позиции и започват да ги разстрелват от дистанция 1000-1200 метра.руснаците вкарват нови и нови подкрепления и опитват флангова контраатака, която е отблъсната. в ранния следобед германците разбират, че при това положение, няма да се получи решителен пробив и се оттеглят. Хитлер дава заповед за прекратяване на настъплението, заради десанта на съюзниците в Италия. Манщайн е бил сигурен, че е можела да се постигне пълна победа, ако са задържали натиска още известно време, защото съветските загубо са били в пъти по-големи.
  • 74 МЪЖ

    16 2 Отговор
    КОЙ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА??? ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ
  • 75 Сконфуций

    12 5 Отговор

    До коментар #69 от "Десислава Димитрова":

    Щом си толкова отворен, на кои танкове немците са дали прякора запалките "Ронсън"? На "Шърманите" или на Т-34? Гоуем си философ, ама дървен.

    Коментиран от #80

  • 76 Българин

    15 3 Отговор
    Както казват руснаците(да ме обори някой-спомнете си историята) ние не започваме войните, но ги завършваме. Останалото е техника, показатели и прочие, които в реална бойна обстановка зависят от много неща и най-вече от човешкия фактор.

    Коментиран от #79

  • 77 Дошо до раптор

    10 12 Отговор
    Абе дедите ти направиха така защото САЩ и Англия им помагаше да го направят иначе Вермахта щеше да стигне до Япония до 1945г.Другото, което направиха е това, което се случва сега.Милиони фанатици завладяват Европа.
  • 78 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "хахаха":

    С твоята неграмотна, дори ти не знаеш какво си имал предвид. Още по-тъпото е да използваш изтъркани и заучени фрази, защото комунист си ти и ти личи от 100 км!!! Ти си номенклатурен бояджия - аз поне имам чиста съвест, че никой от семейството ми е бил комунист! Гнус ме е от такива като теб, които до вчера са били партийни членове, за да се облажат, а сега са първи в плюенето и в пълното отричане на всичко!!!
    А статията е за танкове и писането не е задължително!!!
  • 79 Десислава Димитрова

    8 4 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    само дето лъжат.те започнаха и първата и втората световна :)!провери в историята .
  • 80 Десислава Димитрова

    2 15 Отговор

    До коментар #75 от "Сконфуций":

    не знам на кой ,но не тва е въпроса,а качеството на съветското и руското танкостроене.мога да ти дам друг любопитен факт ,немците са имали при себе си стотици пленени т 34 и не са ги ползвали за военна дейност.ако са били толкова сериозни танкове дали практичните германци нямаше да ги използват как мислиш?
  • 81 Нема Бира

    11 7 Отговор

    До коментар #65 от "jullliann72":

    Пич ''World of Tanks'' не е добър справочник. Случката дето я разправяш не съществува. От 482бр. произведени Tigar II (или Кралски както го наричаш) в Полша при гр. Sandomierz са хванати 2 Тигра които е бомбардирала съветската авиация и са изоставени защото не са в движение. Използвани са от Руснаците за тестови стрелби, като са тествали дори 122мм си гаубица против тях. ИЗНЕНАДА... Тигъра не поддава.

    Твоя т-34/85 излиза през Февруари 1944г. През Май 1944г. всички Тигри са на западния фронт за да посрещнат Съюзниците. 85мм оръдие на т-34/85 може да пробие стационарен Тигър от страни на разстояние от 400м и то не във всяка точка на бронята. Това е все едно двата танка да стоят един до друг. През 1943г. при Курск има 15бг. Tigar I водени от лейтенант Витман като разгонват фамилията на 181ви Руски Танков Полк. Излишно е да казвам, че са само 34-ки!

    Коментиран от #95

  • 82 европеец

    16 4 Отговор
    до 59
    отново само бла, бла, бла.... що не вземете да се образовате??? дразнете ме с простотията си! към 22 юни германци имаха малко над 3000 танка на източен фронт - ЛЕКИ и СРЕДНИ!!!! тежки просто нямаха! СССР към същия момент имаха САМО Т-34 и КВ 1475 (!!!), плюс още малко над 10 000 (десет хиляди!!!) ДРУГИ танкове, в това число тежки Т-28 и Т-35!!! германице няма нищо подобно към началото на войната! Когато се сетиха, че танковете печелят войната - тогава направиха техните Тигър и Пантера, ама руснаците и те не спят - вече бяха готови с нови модели, които отново превъсхождаха германските танкове! Вземете да прочете малко, преди да пишете някакви тъпи заглавия от квартални вестници! А леопарда по какво превъсхожда Т-14 не разбрах??? по какви критерии???
  • 83 ЛЕОПАРД

    7 15 Отговор
    ДОБРЕ ,ЧЕ САЩ И АНГЛИЯ ПОДПОМАГНАХА С ОРЪЖИЕ СССР. НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ ЗА МАЛКО ДА СЛОЖИ КРАЙ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА РУСКАТА КОЧИНА. РУСКИТЕ ТАНКОВЕ СА ЗА МОНГОЛОИДНА РАСА (ПРОЕКТИРАНИ И ПРОИЗВЕДЕНИ СА ОТ ТАКАВА).СЛЕД ВОЙНАТА САЩ И СССР ИЗПОЛЗВАТ НЕМСКИТЕ УЧЕНИ И СЪЗДАВАТ РЕАКТИВНИ САМОЛЕТИ,БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ. АК 47 НЕ Е СЪЗДАДЕН ОТ НЕОБРАЗОВАНИЯ СЕЛЯНИН КАЛАШНИКОВ А ОТ НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТ. КАРАТЕ ЛИ РУСКИ АВТОМОБИЛ ?

    Коментиран от #85

  • 84 Руснак

    12 3 Отговор
    Абе Т-14 армата е по-добър бе!!! В Арматата се намира капсула за защита на екипажа! Какво представлява тази капсула- направена е при случай че танкът бъде олучен от противников снаряд, капсулата ще защити екипажа! Защитава го от всичко! Друго, в купола на танка не се намират хора, което е по-добре защото ако купола бъде откъснат, никой няма да пострада!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ТАНКИСТ

    2 11 Отговор
    Т 14- ГАСНЕЩИЯТ ТАНК
  • 87 Български офицер

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Запада Умря":

    Ей , Червен , вие нямате шансове , щото запали ли се българия ще висите по стълбовете с главите надолу като Комунистите в Унгария 1956 г.......!!!
  • 88 БАБА МИ ТРЪНКА

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Mercedes-Benz":

    нали ги видя легендарните турски леопарди в сирия старите руски корнет ги разкатака пълно е със снимки на тях кой без купол дъвчи си дъвката и бягай на козяк да ти спуснат друго известие издишаш
  • 89 БАБА МИ ТРЪНКА

    1 8 Отговор

    До коментар #29 от "ох ох ох":

    ПРАЗНО Е ТВОЙТО КИМАНЕ САМО БРЪМБАРИ И ТЕ СА ПРЕД ИЗЧЕЗВАНЕ КОМУНЕТА ТА КОМУНЕТА СТАРИ ГЛУПОСТИ ЗА ОВЦИ И В РУСИЯ Е СЪЩИЯ СТРОЙ КАТО В САЩ КОМУНЕТА НЯМА ИМА САМО КОЙТО КРАДАТ ОТ ЦЯЛ СВЯТ И УБИВАТ И ДРУГИ КОЙТО ГЛЕДАТ ДЪРЖАВАТА СИ НО ХОРИЦАТА СИ ПЛЯМПАТ КОМУНЕТА ДОБРЕ СИ ЗАПОЗНАТ ИЗРАСНАЛ СИ И ПОЛЗВАЛ БЛАГИНКИТЕ НА КОМУНЕТА ДА НЕ Е БИЛ БАЩА ТИ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР ЗАЩО СЕГА ВСИЧКИ В НПО СА ВНУЦИ И ДЕЦА НА КОМУНЕТА
  • 90 БАБА МИ ТРЪНКА

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Нема Бира":

    САМО ДА ПОПИТАВ ВЪВ ФУЛУДЖА В ИРАК ИМА 20 ТАНКА УНИЩОЖЕНИ АБРАМС ОТ КОЙ СА 1ИЛИ 2 ГОВОРЯ ЗА ВЪСТАНИЕТО В ГРАДА СЛЕД ПРЕВЗАМАНЕТО НА ИРАК ЗАЩОТО В ЮТУБ ЯСНО СЕ ВИЖДАТ АБРАМС ВЕРСИЯ 2 ГОРЯЩИ ОТ РПГ
  • 91 Сретан

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "никой":

    Ами ако се завие свят на танкиста ...или и той е високотехнологичен
  • 92 123456789

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    има случай край Ленинград където само един КВ1 и още 20-30 пехотинци стоят в засада. Когато минава немската дивизия по шосето, КВто стреля по първият танк в колоната и го спира. После стреля в последният като унищожава и него. Колоната от танкове спира и не може да мръдне като попада в капан. Едва когато КВто истрепва половината колона, го забелязват. Немските танкове откриват огън по него но без резултат- снарядите са неефективни по тежката броня на руския танк. КВто ги довършва а след боя на пътя стоят 46 унищожени немски танка а екипажът на КВто изброява 156 попадения на снаряди по бронята на танка им но без да причинят никаква вреда!
  • 93 Дивуй

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "НикиД":

    Момченце на колко си години?От 1976 до 1978 бях механик водач на Т 55 ако някои знаят какво е .Просто тука пишат хора не виждали танк на живо, прочели някоя статийка и гледали филмче в ютуб .Стойте си при игрите и не пишете глупости
  • 94 555

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "бавареца":

    Една залпова установка ,,Смерч" на един камион унищожава Н брой танкове разположени върху 60 футболни игрища от растояние 90 км....Танковете в момента могат да се исползват само срещу демонстранти...те се исползват когато единия е окончателно победен за подтискане на населението ...Помислете добре за какво са докарани американските танкове в Булгария,
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 океана

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "А И":

    В боя всичко е важно... Но реалната танкова битка, ако е чиста, като пехота, плюс танкове, реалната битка е най-вече между танковете. Изключваме нали, артилерийска подготовка, самолетен и вертолетен обстрел подкрепа и космически атаки и други фактори, нали? В този случай една битка, между 1 Т14 Армата и 1 Леопард 2 би завършила в конкретния случай без победител или поне с относителен победител. ЗАЩО? Защото в случая с това въоръжение Леопарда няма как да повреди Арматата, освен ако не се вреже и не я обърне по купол в някое дере, а Арматата няма как да надмогне маневренността на Леопарда. В случай на пряко попадение с това неатомно въоръжение, то Арматата има предимство - тя може да пробие Леопарда, но той не и нея. Но битката не е само 1 танк, а куп танкове.... Затова и не се знае как би завършила реално. Във войната има планове, но само пепелищата накрая показват какво е станало? И ако говорим за война, там вече има много родове войски и не е само между танкове. Като при Краштестовете е - дават си по 4-5 звезди на автомобила, но в пътните катастрофи малцина оцеляват живи....

    Коментиран от #109

  • 97 Смърт за НАТО

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "бавареца":

    е много си прост!!! Да не мислиш че тия сензори работят само при първата ракета!?! Ще спрат всички ракети и снаряди!!! Ама като те гледа си пълен профан и недей си чеша езика на тема танкове!
  • 98 абв

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "Нема Бира":

    Глупости плямпаш!!! Ами при Курск? Как там тигрите са умирали? От приятелски огън??? Ама НЕ!!! Там тигрите умираха от руските Т34 а не от нещо друго! А ти казваш че нямало нито един регистриран случай на унищожен тигър от т34. Пак казвам - ПЛЯМПАШ ГЛУПОСТИ
  • 99 Kosio8727

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ти добре ли си бе.
  • 100 Ввв

    4 6 Отговор
    Най-интересно ми е да гледам промити руски тролчета,идиоти тотални
  • 101 Спиро

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Prasko":

    Качвал ли си се някога на танк?
    ...руски танк?
    Концепцията на руснаците не е в качеството а в количеството.
  • 102 Спиро

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "7777777":

    Т34 влиза на въоръжение чак при битката за Москва. В началото е бил със 76мм оръдие.... няма нужда да обяснявам май.
    В последствие го оборудват с 85мм, което донякъде го прави добър противник.
  • 103 Azlk

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ТАТО":

    Прав си.
    Когато руснаците направят нещо, то е секретно.
    Ако ще и задно гърне за москвич да е.
  • 104 Българофил

    4 3 Отговор
    Моля припомнете си Виктор Суворов и цялото му творчество.Доста компетентно се разглежда въпросът за танковете.Все пак той е танкисти и не може да бъде обвинен в симпатия към комунистите. С две думи- Русия е била с огромно технологично превъзходство пред Германия. Сега как е не зная, но през ВСВ е факт.

    Коментиран от #120

  • 105 Съюза

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Т14 в момента няма конкуренция тоя Леопард да го сравняват с Ейбрамс или Т92 !
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Бубарок

    4 6 Отговор
    Сравнявайте немска кола с руска кола и съответно танковета
  • 108 Голям прос

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Mercedes-Benz":

    Без да съм разбирач, видях колко им разбират кюрдите в Турция на германските танкове. Може и ти да разбереш, в ютюб има клипчета
  • 109 Симо

    12 4 Отговор

    До коментар #96 от "океана":

    Маневреността на Т-14 Аромата е 2 пъти по голяма от тази на Леопард-2 . И това е обяснимо. Леопард тежи 60 тона ,а Аромата 46 г. при една и съща мощност на двигателя. Оръдието на Аромата 2А82 125мм пробива 1200мм броня на дистанция 4км ,а бронята на Леопард отговаря на 800мм. В челната проекция.Броната на Аромата отговаря на 1500мм плюс КАЗ -2 броя. Леопард е просто мишенка за Армата . Никакъв шанс.
  • 110 Цанко

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "раптор":

    Ти руснак ли си?
  • 111 Цанко

    4 3 Отговор
    Курт Книспел, Ото Кариус, Михаел Витман, и тук руските тролове, ще ми говорят за качеството на съветската техника? Смешници!...28 април 1945 г. в бой със съветски войски загива в родната си Чехия край град Востиц танкистът на всички времена Курт Книспел. В този бой той регистрира официално признатата му 168-а победа, като има и почти 30 оспорени. Заедно с Ото Кариус и Михаел Витман е един от най-успешните командири на танк в световната военна история.
  • 112 Цанко

    3 3 Отговор
    Ханс Улрих Рудел (на немски: Hans-Ulrich Rudel) е германски пилот на Junkers Ju 87 (Юнкерс Ю 87 „Щука“) през Втората световна война. Той е единственият награден с най-високата степен на „Рицарски кръст“ – „Рицарски кръст със златни дъбови листа, мечове и диаманти“. Рудел успешно унищожава около 2000 единици военна техника, в това число 800 превозни средства, 519 танка, 150 артилерийски оръдия, 70 десантни кораба, 9 летателни апарата, 4 бронирани влака, един разрушител, два крайцера, линейния кораб Марат и други наземни цели[1].

    Коментиран от #115, #116

  • 113 Грух

    6 2 Отговор
    Знаеме кой - руските танкове вече паркираха пред Райхстага през 1945г.

    Слава на Русия !
  • 114 Грух

    5 2 Отговор
    Тая офца афторката, да ходи да дига боба, че прекипя, а не да ме занимава с некви неща, от които грам не разбира кокошия й мозък.
    Проста чундра, за танкове ще ми говори.
  • 115 Грух

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "Цанко":

    Е би си ма. Йк Ата
  • 116 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #112 от "Цанко":

    Офф преписвачо, стига се захласва по военни вицове. Във всички войни има такива, които яко надписват... Крайцерите наземни цели ли са, сигурно са плували в полето... Линейният кораб пък е бил в царевицата...

    Стига се пъна с историйки, които никой не може да ти подкрепи или обори, от война свършила преди над 70 години. Факт е, че турските леопарди ги изнасилиха направо и туй то. Също е факт бронебойната възможност при единия и другия - в случая леопард е назад. Кво се чудиш? И през ВСВ е имало такива моменти - руските танкове да са в изгодна позиция. Днес танковете не са толкова важни - РПГтата се развиват много по-бързо, корнети палят абрамси като фойерверки и тн. Никой не води битки с танкове като през ВСВ.... При войната в залива иракските танкове в 80% бяха смлени от въздуха със съсредоточени атаки, докато спят вътре. Брадлитата, които използват TOW , са очистили повечето от останалите, не Абрамс. Де факто тестовете десетилетие по-късно с оригинален Т72 от ГДР показаха, че дори снарядите с обеднен уран не пробиват... Демек иракските консерви нямат много общо, въпреки, че това нямаше да промени нищо срещу въздушните удари и TOW...
    Та стига се пъна, немските танкове в истинската война бяха зарязани по полетата, де без бензин, де повредени от простотии ... А руснаците развяха знамето в Берлин. Та ВСВ не е удачен пример, особено след като от тогава насам немски танкове де факто не са водили война. Затова пък два Т90 отнесоха удар с TOW2 и не станаха на

    Коментиран от #117

  • 117 Цанко

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Бачо Киро":

    Юнкерс не може да лети и над моретата ли що ли? Документирано е с кинокамера, как Рудел унищожава линкора Марат! Британците също не можели да повярват, че гордостта им "Худ" е пратен на дъното с един изстрел на баковия главен калибър на "Бисмарк"!
  • 118 Беше капитулация дървена главо.

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Mercedes-Benz":

    Беше,ама ти си с олекотена дървена глава ,която е за красота.Тъпо соросоиди мекере.
  • 119 АРМАТА

    4 2 Отговор
    "Макар да надминава "Армата" по общи показатели" - нещо се объркал аФтора , искал е да напише обратното!!! Армата е най-новото поколение танк, който се интересува може да провери , че този танк в момента надминава всички световни аналози!
  • 120 Бай уй

    2 1 Отговор

    До коментар #104 от "Българофил":

    Ми да-МЕ262-първия реактивен самолет,първата ракета фау,разработката на атомна бомба и др.все руски изделия...😂😂
  • 121 Плюшкин

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Запада Умря":

    Не знам за тебе,но аз служих на Т -34 и Т-55 и мога да ти кажа,че са абсолютен боклук!А през войната особено руснаците не са мислили за хората!Защо карат мерцедеси и западни коли умниците сега?Всичко при бат Руснак е крадено,но без ум нищо не става!Ако разбираш за какво ти говоря,в което се съмнявам!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    Деси, хал хабер си нямаш от танкове и не пиши глупостите прочетени от невежи тролове за броя на руските и немски танкове през ВСВ! Съсредоточи се във физиологическите си дадености с дамски аксесоари! Остави войната и въоръжението за мъжете! Успех!
Новини по държави: