Отидете към основна версия

1 763 9

САЩ готвят нова и по-мащабна офанзива срещу Ислямска държава

  • сащ-
  • офанзива-
  • ислямска държава

Целта е установяване на контрол над град Рака

Снимка: БТА/AP

Водената от САЩ военна коалиция се готви да открие нов голям фронт срещу Ислямска държава в Североизточна Сирия, съобщи „Ню Йорк Таймс“.


Целта е да се увеличи натиска над град Рака, който се счита за столицата на джихадистката групировка. През миналата седмица президентът Барак Обама предприе две важни стъпки за усилването на офанзивата в района през следващите седмици.  Обама нареди за първи път Пентагона директно да осигури амуниции и вероятно някои оръжия на сирийските опозиционни сили в региона. Той одобри и разширяването на кампанията от военновъздушната база в Турция. По този въпрос обаче все още има важни подробности, които трябва да бъдат уточнени.

Взети заедно, тези мерки са предназначени за екипирането на между 3000 и 5000 арабски военни, които да се присъединят към близо 20 000-те кюрдски бойци, които заедно със силна въздушна подкрепа, трябва да организират настъпление срещу Рака. Планът предвижда и отрязване на 60-километрова отсечка от границата между Сирия и Турция, която се счита за основен пункт, през който преминават доставките за Ислямска държава.

В петък Барак Обама заяви, че ще направи всички възможни стъпки, които са нужни за борбата на Ислямска държава. Новият подход ще разчита на арабски бойци. Техните командири са били проверени от американските сили и кюрдските бойци, на чиято лоялност Вашингтон може да разчита.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини