Отидете към основна версия

1 455 2

Ахмет Давутоглу: Няма да преговаряме с терористи

  • турция-
  • бойко борисов-
  • ахмет давутоглу-
  • бежанци-
  • криза

Турция няма да приеме сътрудничество с терористични групи, борещи се срещу Турция. Ние няма да позволим конфликтите в Ирак и Сирия да се разлеят на напа територия. Това е нашата позиция и ние я  заявихме пред САЩ и Русия. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Истанбул.

Ние няма да позволим терорът от Сирия и Ирак, нито пък, оръжия, които са складирани там, да достигнат Турция, посочи Ахмет Давутоглу.

Турция е готова да се бори с всички свързани с ПКК организации. Ние ще следваме политиката на нетърпимост, която провежда САЩ към Ал Кайда и свързаните с нея групировки, посочи Ахмет Давутоглу.

Белият дом вече одобри оръжейни доставки за опозиционни сирийски групировки биещи се срещу режима на Башар Асад в Дамаск. Вече са доставени около 50 т. боеприпаси.

Никой не може да гарантира, че изпратени оръжия няма да се използват по-късно ПКК, добави Давутоглу. Той на няколко пъти повтори, че Турция няма да толерира помощ и оръжие за групи, свързани с ПКК.

Ахмет Давутоглу все пак призна, че сред бежанския поток могат да се промъкнат и терористи, но службите на страната заедно с чуждестранните партньори работят срещу тази заплаха.

Турският премиер посочи, че родината му е приела рекорден брой бежанци, който е непознат в историята. Край на тази криза може да настъпи с приключването на гражданската война в Сирия и връщането на всички бежанци по родните им места.

Двамата премиери обсъдиха актуални въпроси, сред които миграционния поток, свързаните с него рискове за сигурността, сътрудничеството по управление на границата и развитието на двустранните отношения в духа на добросъседство и партньорство.

Между Турция и България има пълна интеграция по много въпроси, има дълбоки и трайни връзки между двата народа, обсъдихме възможностите за тяхното задълбочаване. Предвиждаме взаимният стокооборот от 5 млрд. долара да достигне 10 млрд. долара. След изборите ще проведем в София сесията на Висшия съвет за стратегическо сътрудничество между нашите две страни, каза Ахмет Давутоглу.

В Истанбул се проведе и Глобален форум на тема „Миграция и развитие“, на който присъстваха над 700 участници от 144 държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: