Отидете към основна версия

2 123 9

Франция поиска военна помощ от ЕС

  • франция-
  • помощ-
  • ес

За първи път се активира члена за военна взаимопомощ

Снимка: БТА/AP

Франция отправи официално искане за военна помощ от ЕС, съобщи „Ройтерс“.

Така за първи път страна-членка активира члена за военна взаимопомощ в договора за присъединяване.

„В Брюксел активирах клаузата 42.7“, заяви френският военен министър Жан Ив лью Дриан.

Това става след серията от кървави атентати в Париж, които убива 132-ма души. Все още не е ясно точно каква помощ ще бъде оказана на Франция. Според Лисабонския договор обаче в случай на въоръжена агресия над страна от ЕС, останалите членки са длъжни да й „окажат помощ и съдействие с всички възможни средства“.

В същото време се оказа, че паспортът на един от взривилите се терористи край „Стад дьо Франс“ е бил на убит сирийски войник. Става въпрос за Ахмад Ал Мохамад. Не е ясно дали паспортът е откраднат или фалшифициран. „Гардиън“ пък съобщи, че сръбските власти са арестували човек с паспорт с данни, много близки до тези в един от намерените паспорти край „Стад дьо Франс“. Снимката в паспорта на задържания обаче се различава.

Австрийският вътрешен министър Мики Лайтнер потвърди, че издирваният Салах Абдеслам е бил във Виена преди 2 месеца, като е бил част от джихадистка клетка. Френското издание „Le Point”съобщава, че Абдеслам и други участници в атентата в Париж са били настанени в хотелски стаи в предградието „Алфорвил“. Изданието твърди, че в стаите са открити спринцовки и тръби за интубация. От хотела са взети ДНК-проби. От рецепцията са предоставили подробности за посетителите.

В Париж бе намерен и черен автомобил, който е свързван с атентатите. Според властите не става въпрос за кола-бомба.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: