Отидете към основна версия

1 952 14

Юнкер поиска по-тясно търговско сътрудничество между ЕС и Евразийския съюз

  • юнкер-
  • евразийския съюз-
  • ес-
  • търговско сътрудничество-
  • жан-клод юнкер-
  • русия

В писмото, написано след срещата на върха на Г-20 в Турция, Юнкер подчертава важността от по-добри отношения между Европейския съюз и Москва

Снимка АП/БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предложил на руския президент Владимир Путин по-тесните търговски връзки между ЕС и ръководеният от Русия икономически блок, веднъж щом огънят в Украйна бъде прекратен. Юнкер е направил това в писмо до руския лидер тази седмица, съобщава Ройтерс.

В писмото, написано след срещата на върха на Г-20 в Турция, Юнкер подчертава важността от по-добри отношения между Европейския съюз и Москва и изразява съжаклението си, че стъпки в тази насока не са направени през последната година.

Той пише, че е помолил служителите на Комисията да проучат възможностите за по-близки отношения между ЕС и Евроазиатския икономически съюз - обединение на бившите съветски републики, доминирани от Москва.

"Решението относно условията, при които да се процедира по този въпрос, е в ръцете на държавите-членки на Европейския съюз и по-специално то трябва да се синхронизира с изпълнението на споразуменията от Минск", пише Юнкер.

Инициативата може да даде на Путин стимул да сътрудничи в Украйна, в момент, когато Франция и други страни от ЕС опитват да възобновят връзките си с Москва след атентатите в Париж и усилията по мирното споразумение в Сирия.

Литовският министър на външните работи Линас Линкявичус каза, че е бил изненадан от писмото, което според него не отразява общата гледна точка на страните-членки в ЕС и което не говори за европейските санкции срещу Русия след анексирането на Крим и дестабилизирането на Източна Украйна.

Балтийските и централноевропейските страни-членки се опасяват, че изпълнителната власт на ЕС и западноевропейски партньори могат да клекнат и да вдигнат санкциите над Москва в замяна на сътрудничество в Близкия изток.

Говорител на Комисията потвърди, че Юнкер е писал на Путин, след като двамата са разговаряли на срещата на върха на Г-20, но некоментира писмото.

Юнкер предизвиква доста спорове миналия месец, когато по време на събитие в Германия заяви, че Европа трябва да подобри отношенията си с Русия и не бива да позволява на Вашингтон да решава вместо нея.

"Ние трябва да направим усилия за практически отношения с Русия", каза той на 8 октомври в Пасау. "Това не е секси, но трябва да се направи, не можем да продължаваме така."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини