Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 21:42 1 881 14

Юнкер поиска по-тясно търговско сътрудничество между ЕС и Евразийския съюз

  • юнкер-
  • евразийския съюз-
  • ес-
  • търговско сътрудничество-
  • жан-клод юнкер-
  • русия

В писмото, написано след срещата на върха на Г-20 в Турция, Юнкер подчертава важността от по-добри отношения между Европейския съюз и Москва

Юнкер поиска по-тясно търговско сътрудничество между ЕС и Евразийския съюз - 1
Снимка АП/БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предложил на руския президент Владимир Путин по-тесните търговски връзки между ЕС и ръководеният от Русия икономически блок, веднъж щом огънят в Украйна бъде прекратен. Юнкер е направил това в писмо до руския лидер тази седмица, съобщава Ройтерс.

В писмото, написано след срещата на върха на Г-20 в Турция, Юнкер подчертава важността от по-добри отношения между Европейския съюз и Москва и изразява съжаклението си, че стъпки в тази насока не са направени през последната година.

Той пише, че е помолил служителите на Комисията да проучат възможностите за по-близки отношения между ЕС и Евроазиатския икономически съюз - обединение на бившите съветски републики, доминирани от Москва.

"Решението относно условията, при които да се процедира по този въпрос, е в ръцете на държавите-членки на Европейския съюз и по-специално то трябва да се синхронизира с изпълнението на споразуменията от Минск", пише Юнкер.

Инициативата може да даде на Путин стимул да сътрудничи в Украйна, в момент, когато Франция и други страни от ЕС опитват да възобновят връзките си с Москва след атентатите в Париж и усилията по мирното споразумение в Сирия.

Литовският министър на външните работи Линас Линкявичус каза, че е бил изненадан от писмото, което според него не отразява общата гледна точка на страните-членки в ЕС и което не говори за европейските санкции срещу Русия след анексирането на Крим и дестабилизирането на Източна Украйна.

Балтийските и централноевропейските страни-членки се опасяват, че изпълнителната власт на ЕС и западноевропейски партньори могат да клекнат и да вдигнат санкциите над Москва в замяна на сътрудничество в Близкия изток.

Говорител на Комисията потвърди, че Юнкер е писал на Путин, след като двамата са разговаряли на срещата на върха на Г-20, но некоментира писмото.

Юнкер предизвиква доста спорове миналия месец, когато по време на събитие в Германия заяви, че Европа трябва да подобри отношенията си с Русия и не бива да позволява на Вашингтон да решава вместо нея.

"Ние трябва да направим усилия за практически отношения с Русия", каза той на 8 октомври в Пасау. "Това не е секси, но трябва да се направи, не можем да продължаваме така."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    0 2 Отговор
    а така а ми сега
  • 2 справедлив

    0 2 Отговор
    Къде си ма..Десиславо....а Оня с коня...Къде сте да коментирате ЗАВОЯ на Е.С. към Москва...Довчера ни обяснявахте,че Русия и Евразийският Съюз са едно нищо...А днес к"во стана бе.....Еййй ма сте наивни тролчета бе....

    Коментиран от #9

  • 3 ТТТТТ

    0 2 Отговор
    Под тази статия няма да ги видиш тези мишоци-гарантирам ти.
  • 4 БУК

    0 2 Отговор
    Г-н Деси има киселини от фалшиви пирожки и не отговаря на ограничени ....
  • 5 Г Вид

    0 2 Отговор
    Върти го-сучи го,Путин пак е най-адекватен от всички политици.След такива гръмки приказки на Е.С. и САЩ,че ще изолират Русия и че икономиката ще се срине-сега реално се виждат други действия от страна на Е.С.,....Точно затова,евроскиптиците стават все-повече-заради глупавите и марионетни европейски правителства.
  • 6 незнайко

    0 1 Отговор
    Путин и цяла Русия са като полицейски кучета. Много са добри докато не ги дразниш. Станеш ли мишена спиране няма. Чест му прави на Путин , че изтърпя всички обиди от ЕС и не се подведе. Сега ще видите как всички ще му се молят. Братя БЪЛГАРИ не забравяйте, че РУСИЯ е велика страна.
  • 7 иииииииии

    0 0 Отговор
    АЛоооо НЕ цъкайте само минуси-ако не сте съгластни със мненията отдолу-пишете ,за да стане дискусия..а не като малките деца...

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "иииииииии":

    А ми те служителите на онуй нещо в президенството са ранени и си ближат лапичките. Каквото е то такива са и агентите му.

    В момента са в нелегалност и цвъкат минусчета и леят жлъчка.
  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "справедлив":

    само чакате някъде някой да напише буквата п и почвате с рева :)!та кво е станало,юнкер написал писмо на путин ,че като свърши конфликта в сирия той ще има добри чувства към русия.демек русия може да постъпва нечестно и да си прави квото иска,а другари????само че няма да стане санкциите срещу русия ще паднат след като тя върне крим ,демек след като фалира,което неумолимо идва на дневен ред.лошото е че пак ще има катаклизми,пак ще събира европа топли дрехи и консерви за да храни гладни деца в чита и магадан ,а разни изпъзлели руски мужици ще се разкарват по света и ще продават руски веонни технологии и оръжия,но тук путинофилите сега примират от кеф.ето путин диктатора ,разрушил руската конституция е най-правилно деистващия световен политик,те руснаците са голяма работа щото живеят като негрите макар, че могат да живеят като норвежци и канадци и т.н. и т.н. изключително инелигентни прозрения.та за кой ли път ви приканвам купуваите руски стоки,почиваите в русия или направо се преселваите натам,успех в начинанието макар, че като обичайни лицемери вие само си говорите докато пускате документи за зелени карти!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 справедлив

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Десо-когато фалира Русия или пък върне Крим-тогава пиши тролските си простотии тук.А дотогава можеш да слагаш само минуси...Защото нито се редим за зелени карти-нито пък се кланяме на Путин.Пишем само с факти-а това е,че САЩ създават огромни кървави проблеми по-целият свят,и тотално промиват мозъците на такива като теб--това е новят вид джихадизъм---панджихад......Вече открито се говори за това-промивката на мозъци от ЦРУ....Явно ти си успешен експеримент...

    Коментиран от #12

  • 11 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Я кажи сега ккакъв ти е проблема че си обявило такъв джихад към Русия и руският народ. Те са страна като всички други с успехи и проблеми. Вярно е необятна е и богата на ресурси. Но няма защо да им завиждаме.

    България е видяла само добро от там. На тях дължим освобождението си от турско робство.
    След ВСВ те спряха бомбардировките на англо американците и спасиха стотици хиляди Българи от смърт. Изгониха хитлерофашистите.

    След това от една разорена държава изплащаща огромни репарации помогнаха да се изгради мощна държава със силна икономика, мощна индустрия, модерно селско стопанство, морски и океански риболов и търговски флот, въздушен транспорт, космически технологии и космонавти, язовири, атомна електроцентрала,Непобедима армия.развити туризъм, култура, спорт и наука. И всичко това от една изостанала аграрна държава.

    Вярно е че днес всичко е рарушено и разграбено от колонизаторите от сащ и са ни превърнали в бананова република от третия свят.

    Коментиран от #13

  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "справедлив":

    аз в българия съм малцинство,тук тези с непромитите мозъци сте огромна маса и заради вас се развиваме главоломно .вижда се от космоса ,нашето развитие .държавите дето имат повече зомбирани като мен ,произвеждат мерцедеси и бентлита ,но те са зомбирани от цру ,кво да ги правиш ,гадни зомбита с високи стандарти,уредени страни и доволно население,друго си е тук при незомбираните от атака,абв,бсп,българия без цензура,патритичния фронт,дпс,герб и т.н. русофилски партиики избрани от незомбирани избиратели водещи ни към светлите бъднини!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    джихад съм обявил само на джихадистите ,а путин и компанията са такива.русия ни освобождава ,но другото дето си писал не е вярно.тя спомага тук да се настани хитлер ,а и ни окопира избиваики маса народ,после ни ограби и разцентрова ,а и до днес се държи с българия некоректно и ни нарушава интересите .кгб или фсб кадрува тук посредством агенти и цели партии и активно пречи на българия в евроинтеграционните ни процеси,а руската външана политика е изключително опасна за нас особено тази от последните години!

    Коментиран от #14

  • 14 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Значи Путин и компания са джихадисти? Гениално заключение.Русия спомогнала Хитлер да се настани в България? Невероятно прозрение. После ни "окОпирала", тука леееко ти се е "разцентровала" граматиката,"руската външАна политика" и тука. "Агенти на "КГБ" или "ФСБ", цели партии...баа маа му. Да си занесеш писанията в Холивуд, там и "веселите" хаБчета са по-хубави. Тука тези, които ги взимаш, много отклонения ти дават.