Отидете към основна версия

24 Ноември, 2015 11:21, обновена 24 Ноември, 2015 11:21 10 860 55

Турция свали руски Су-24 до границата със Сирия (Видео)

  • турция-
  • самолет-
  • сирия-
  • су-24

Анкара е информирала представители на НАТО и ООН за нарушение на своето въздушно пространство

Турция свали руски Су-24 до границата със Сирия.Инцидентът е станал в планински район, потвърди РИА Новости.

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че ВВС на Турция са свалили чужд самолет, който е нарушил въздушното пространство на страната. Двата пилота на сваления самолет са успели да катапултират. 

Руски военен самолет Су-24 се е разбил днес в Сирия след като е бил обстрелян от земята, потвърдиха от Министерството на отбраната на Русия.

Би Би Си цитира турски източници, според които турски Ф-16 са свалили руския самолет в района на сирийската провинция Латакия. 

Сваленият самолет е бил дислоциран в ударната група на Москва, разположена в Сирия за удари срещу Ислямска държава.

Самолетът се е намирал на височина 6 хил. м. Съдбата на двамата пилоти е неизвестна, съобщават от руското военно министерство. Оттам уточняват, че по време на обстрела Су-24 се е намирал над въздушното пространство на Сирия. 

Източници от Анкара потвърдиха, че руският самолет бил на няколко пъти предупреден, че нарушава чуждо въздушно пространство.

В отговор руснаците десетина пъти в продължение на пет минути продължили с нарушението.

Два турски хеликоптера издирват свалените летци. Малко по-късно единият от свалените руски пилоти е бил пленен от турските сили. Си Ен Ен - тюрк обяви вторият пилот за мъртъв. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е информиран за инцидента. Премиерът Ахмет Давутоглу е разговарял с началника на Генералния щаб ген. Хулуси Акар и външният министър Феридун Синирлиоглу. 

Анкара е информирала представители на НАТО и ООН за нарушение на своето въздушно пространство. През последните седмици Русия на няколко пъти беше обвинявана от Турция, че нейни бойни самолети са нарушавали въздушното пространство на страната. 

В момента над Сирия полети извършват бойни самолети на армията на Башар Асад, на Турция, САЩ, Франция и Русия. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: