Отидете към основна версия

3 008 19

САЩ притискат Турция да блокира пътя на терористите към Европа

  • сащ-
  • европа-
  • турция

Американското правителство иска да бъде блокиран район границата между Турция и Сирия

Администрацията на американския президент Барак Обама притиска Турция да изпрати допълнителни части от хиляди войници край границата си със Сирия, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Идеята е да бъде блокиран район от 100 километра, за който се смята, че се контролира от терористични групи.  През него силите на Ислямска държава придвижват военни единици в и извън военната зона.

От САЩ все още не са определили точният брой на нужните войници, но според източници от Пентагона става въпрос за около 30 000, които да блокират границата, предотвратявайки преминаването на терористи към Европа. Определена секция от нея може да бъде блокирана и с 10 000.

Отговорът на Турция все още не е ясен, но от страната вече обявиха, че имат готовност за въвеждането на по-сериозни гранични мерки.

През юли САЩ и Турция стигнаха до принципно съгласие за общи действия по  турската граница със Сирия. Оперативното планиране обаче беше забавено от неразбирателства между двете правителства.

„Играта се промени. Границата трябва да бъде блокирана. Говорим за международна залаха идваща от Сирия и минаваща през територията на Турция“, заявява висша фигура от администрацията на Обама.

Според статията американски представители вече са започнали да предупреждават Анкара, че може да получи сериозен отговор от страна на европейските държави, ако не успее  да затвори границите си и чуждестранни терористи продължат да влизат в Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини