Last news in Fakti

28 Ноември, 2015 15:16 3 452 9

Турция подкрепя терористите заради евтин петрол

  • турция-
  • терористите-
  • петрол

Това бе заявено от иракския политик Мувафак ал Рубаи

Иракският политик и обществен деец Мувафак ал Рубаи заяви, че Турция си затваря очите за контрабандата на петрол от Ислямска държава. Според него цената на черно на горивото на турския пазар достига $ 20 на барел. Това Рубаи написа в изявления в социалната мрежа Facebook, цитирано от Лента.ру.

„Турция подкрепя терористите. Преди всичко тя позволява на бунтовниците на Ислямска държава да продават нефт на нейния черен пазар. Там цената на барел достига $20, което е почти двойно по-ниско от световните цени на суровия петрол“, пише Рубаи.

Той още обвинява Турция, че е започнала да се превръща в транзитна точка, през която преминават новите бойци на Ислямска държава.

„Хората на Ислямска държава се срещат с имигранти в Истанбул, след което организират тяхното транспортиране към иракския град Мусул или сирийския град Рака“ твърди Рубаи, който между 2004 и 2009 г. служи като съветник по националната сигурност на Ирак. Той заявява, че Турция си затваря очите, за това, че бойци на ИД се лекуват в нейни болници. Според него всеки месец стотици радикали пресичат територията на Турция, за да се влеят в редиците на терористичната организация.

Междувременно ДПА съобщава, че в Турция е бил арестуван трети журналист за критики към президента Реджеп Ердоган. В четвъртък други двама журналисти бяха задържани по обвинения за публикуване на секретна информация. Ертугрул Йозкьок е коментатор във вестник „Хюриет. Обвиненията са свързани с негов материал озаглавен „Хей, големецо, засрами се“, в който той критикува Ердоган, без да споменава неговото име. Той може да получи присъда от 5 години затвор.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост от бургас

    0 2 Отговор
    Решение има- турция да пази от една страна границите си със Сирия и Ирак, а от друга да застанат сирийски, натовски и руски войска, които заедно да оформят коалиция, контролираща всеки човек, който преминава, включително и транспортни съобщения между страните. Кой има интерес от това? Европа най напред! Там трябва да сложат филтъра и за хора, и за техника, превозваща нефт. Не да пращат на мисии в Афганистан и още някъде, а да се съсредоточат на границите между военните зони. Искат или нет, европа трябва да признае Турция за вратата в ЕС. България вече поставена пред свършен факт, когато терористите в Турция...
  • 2 123455

    0 2 Отговор
    ТОВА Е АМЕРИКАНСКО - ТУРСКА ПОЛИТИКА.
    Направиха и България непряк участник в подпомогането на тероризма,
    карайки ни да пречим на Русия в борбата с него.
    Тука също има политическо преследване.
    ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ.
    Коя БГ телевизия отразява обективно новините.
    Промиват ни мозъците..........

    Коментиран от #4

  • 3 Gost

    0 0 Отговор
    Турция бяха хванали правилния път,докато не дойде тоя фесдоган,който подкрепя радикалния ислям и потиска местната интелигенция възроптала срещу неговото управление.
  • 4 гост от бургас

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "123455":

    често срещам подобно понятие - американо-турска политика, но няма такова животно в природа. Има политика на съюз, държава, нещо, което представлява някого като единен организъм. В случая, турция се намира в подчинено състояние спрямо американците и изпълняват волята на господарите си, затова, директно наричам това - извратена американска политика! Все още можем да говорим за съществуването на Руска политика, европейска политика(макар че тя се топи по бързо от ледниците в Антарктика, оголвайки истинската почва, която крие под себе си), американска политика и др. Турците забиха автогол със своето доверие към американците, защото веднага след инцедента последва сигнал- това е работа между Русия и турция. Дори другите членове на алянса осъдиха подобен акт - германия и франция...Американците изкуствено създават горещи точки с неудобни за тях режими, като целта е една- да развържат война...Почнали с грузия(южна осетия)- как завърши? оставили Сакашвили на произвола, продължават с Украина(въпрос - защо сега Украина не предприема нищо срещу донбас? отговор- защото хазяите не дават команда "атака") сега турция, и отново същия сценарий- вие правете, на наша отговорност, всичко ще е наред...но накрая турция ще остане сама да сърба попара, като и след грузия, украина, и турция, целта е - да ослаби най-големия враг икономически, дори и да не мисли да се превъоръжава....
  • 5 киро

    0 0 Отговор
    Турция е съучастник на ИД като им купува нефта и ги финансира - трябва да има САНКЦИИ КЪМ НЕЯ !!!!!!
  • 6 Бай хой

    0 2 Отговор
    Защо турция да обвинявате. Тя е част от нато и коалицията на сащ.

    Реват че ако някой ударел турция щял да удари нато а по този начин и България като неин партньор.

    Виждате ли в какъв филм ни вкараха Пъсев и деформаторите и така наречените комунисти от бсп и ндсв и дпс други уродливи формации.

    България никога не е изпадала в такова трудно положение поне от 70 години насам.

    Това е абсолютна несигурност благодарение на незаконното ни членството ни в нато. Вместо сигурност терор и страх.
  • 7 кроко

    0 2 Отговор
    То да беше само турция..... оръжието може и да идва от турция, ама турция от кой го купува, кой го е призвел....чисто нови джипосе тойота, за които производеителят не можел да проследи на кой са продадени! Хахаха, в 21-ви век дето не един и двама производители на коли, вкл. и тойота, са отзовавали стотици хиляди коли за отстраняване на технически неизправности, тойота не можела да каже на кой ги била продала! Ми добре, аз пък мога да се сетя и сам за едни такива с бради и дълги бели роби, дето имат много петрол и обичат да карат големи тойоти и нисани!
  • 8 Vasik Atanasova

    0 2 Отговор
    А ТАКА А ТАКА
    Е ТОВА Е
    КАЗАХА ВИ ГО В ОЧИТЕ
  • 9 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Корпорациите са тамплиери на пост-модерният свят!!!
    А чалмите и европейци - маргинали са тяхните кръстоносци!!!)))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания