Отидете към основна версия

3 161 13

Камъни и гранати летят по границата на Македония с Гърция

  • македония-
  • границата-
  • гърция

Македонските власти започнаха изграждането на гранична стена

Масови сблъсъци между полиция и бежанци избухнаха по границата на Македония със Сърбия, съобщи „Ройтерс“.

Имигрантите недоволстваха срещу решението на македонските власти да започнат изграждането на ограда по границата с Гърция. Според Makfax поне 1000 имигранти са започнали да хвърлят камъни по граничните полицаи.

Преди две седмици, Македония, заедно с още няколко държави от т.нар. Балкански бежански маршрут взеха решение, да не приемат политическите имигранти, които се опитват да намерят път към Западна Европа. Правозащитни организации разкритикуваха решението, което позволява достъп само на имигранти от Сирия, Ирак и Афганистан.

Така стотици ирански, пакистанци и мароканци останаха блокирани в зоната между Македония и Гърция. Властите отвърнаха на имигранстското недоволство със сълзотворен газ и шокови гранати. Има информации за 18 ранени служители на реда.

По-рано днес македонските полицаи започнаха изграждането на ограда, подобна на тази в Угария. Все пак властите заявиха, че няма намерение да запечатват границата.

В същото време македонската полиция съобщи, че е успяла да заяви терорист, свързван с Ислямска държава. Той е представен с инициалите Ш.Р. Той е пребивавал в Сирия през 2013 г. и през месец октомври на миналата година. Операцията по задържането му е продължила няколко месеца. Според местното вътрешно министерство заповедта за неговото задържане е била издадена през месец август.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: