Отидете към основна версия

1 571 7

ЕС и Турция със сделка за бежанския поток

  • ес-
  • турция-
  • сделка

Европа отпуска допълнителна помощ от 3 млрд. евро

Лидерите на ЕС и Турция постигнаха сделка за контрол над потока на имигранти към Европа.

Турция ще получи 3 млрд. евро и полтически отстъпки, за да не допуска навлизането на нелегални имигранти в Европа от своята територия и да поддържа 2 млн. бежанция, които се намират в страната. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че общото споразумение е било удобрено.

„Нашето споразумение определя ясен план за своевременно възстановяване на реда по нашите общи граници. Ние засилваме и нашата помощ за сирийските бежанци в Турция чрез предоставянето на 3 млрд. евро. Предприехме голяма стъпка, която променя играта, като става въпрос за контрола над имигрантския поток. Турция остава ключов стратегически партньор за ЕС. Съгласни сме, че трябва да се засили работата по преговорите за присъединяване на страната в ЕС. Готови сме да отворим глава 17 по преговорите“, заяви Доналд Туск по време на обща пресконференция с Ахмед Давутоглу.

„Ние заздравихме отношенията си с Турция на най-високо ниво. За нас беше от съществено значени да стигнем до общ отговор на бежанската криза. Говорихме за  нужния прогрес, който трябва да бъде направен в процеса на преговорите по приемането. Комисията е готова да подготви нужното за отварянето на нови глави  по преговорите, което ще бъде направено през следващите седмици. Няма как да решим имигрантската криза без близко сътрудничество между ЕС и Турция. Турция приютява 2 млн. бежанци и ние искаме да и помогнем в тези усилия, като сме готови да отпуснем помощ от 3 млрд. евро.“, заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: