Отидете към основна версия

3 075 32

Турция няма да се извини на Русия

  • турция-
  • нато-
  • русия

Според НАТО страната има право да защитава въздушното си пространство

Турция няма да се извини на Русия за инцидента със сваления самолет Су-24. Това бе заявено от турския премиер Ахмет Давутоглу по време на пресконференция в централата на НАТО, цитиран от Global Post.

Давутоглу подчерта още, че се надява Москва да преосмисли икономическите санкции, които въведе срещу Турция, в отговор на инцидента от началото на миналата седмица.

„Никой турски премиер или президент не би се извинил, за това, че е изпълнил дълга си“, заяви Давутоглу. Според него Турция остава отворена за диалог с Русия, относно вариантите за избягване на подобни инциденти за в бъдеще.

От Кремъл заявиха, че Владимир Путин няма да разговаря с турски ръководители, докато не получи официално извинение по случая.

През миналата седмица два турски изтребителя F-16 свалиха руски самолет Су-24 в района на сирийската граница. От Турция твърдят, че той е нарушил въздушното пространство на страната, докато руските власти отричат подобен факт.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция има пълното право да защитава въздушното си пространство, но че на този етап фокусът трябва да е върху избягване на ескалация на напрежението. Генералният секретар на ООН Бан Ки -мун вече обясни, че подобно напрежение е вредно, в момент, в който световните сили се опитват да изградят общ фронт срещу джихадистката групировка Ислямска държава.

„Приветствам турските усилия за намаляване на напрежението с Русия. Важно е да останем спокойни. Това не бе първи случай на нарушаване на турското въздушно пространство. Настоявам Русия да играе конструктивна роля в Сирия и да атакува нашите общи врагове от Ислямкса държава.“, заяви Столтенберг.

В същото време Би Би Си съобщи, че тялото на загиналия руски пилот Олег Пешков, който загина след свалянето на руския Су-24, вече е било изпратено от Турция в Русия. Тялото бе предадено на турските власти вчера. Според Давутоглу то е било третирано по всички християнски обичаи.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: