Отидете към основна версия

1 736 11

НАТО прие стратегия срещу хибридната война

  • нато-
  • хибридна война-
  • стратегия-
  • ид

Хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседанието на външните министри на алианса.

Съгласно член 5 въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

По думите на Столтенберг, хибридните заплахи срещу НАТО не са свързани с една конкретна страна, а произлизат от различни райони на света. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни той. Столтенберг заяви, че новата концепция по борба с хибридните заплахи включва три съставни части: „подготовка, сдържане и отбрана“, съобщава РИА Новости.

„Трябва да реализираме и трите съставки. Хибридните предизвикателства подразбират широк спектър заплахи и НАТО трябва да разполага с широк спектър възможности, за да се защити“.

При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение. Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, посочи генералният секретар.

Очаква се днес, във втория ден на заседанието външните министри от НАТО да отправят покана към Черна гора да стане 29-та членка на военния алианс. Правителството в Подгорица официално поиска да се присъедини, въпреки изразената съпротива от Русия. Преди седмца говорител на руското външно министерство заяви, че започването на преговори за членство с Черна гора ще се възприеме от Москва като "конфронтация", която още ще усложни трудните отношения между Русия и НАТО.

На заседанието си в Брюксел външните министри решиха още НАТО да изпрати още самолети и кораби в подкрепа на турската авиация. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че решението не е свързано със сваления руски самолет от Турция до сирийската граница: "Обединеното кралство обяви готовност да разположи няколко самолета в базата Инджирлик. Дания също съобщи, че ще изпрати военни кораби в Средиземно море. Това е нещо, по което работим много преди инцидента от миналата седмица. Ще продължим да прилагаме предохранителни мерки в полза на Турция".

В общото изявление на външните министри от Алианса се казва, че съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: