Отидете към основна версия

3 331 6

Ирански депутат информира съпругата на Ердоган за връзките на сина й с ИДИЛ

  • иран-
  • турция-
  • ердоган-
  • ислямска държава-
  • петрол-
  • билал ердоган

Бях изумена, когато видях снимка на сина Ви до лидерите на ИД, както и от Вашето мълчание по този въпрос, се казва в писмото на Ефтехари

Депутатът от иранския парламент Лале Ефтехари е изпратила отворено писмо до съпругата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган. В него тя изразява съжалението си във връзка с факта, че първата дама мълчи относно близките взаимоотношения, които синът й има с лидерите на терористичната групировка Ислямска държава. Жената пише още, че синът на турския президент върти търговия с петрол с екстремистите. Това предаде иранската информационна агенция Фарс нюз в четвъртък.

"Бях изненадана, след като видях снимка на сина Ви наред с лидерите на ИД както и от Вашето мълчание", пише Ефтехари.

Тя припомня на Емине за престъпленията на ИД, включително и обезглавяването на невинни хора, убийствата на деца, използването на жени за сексуални робини и изкривяването на лицето на исляма. Тя пише: "Сестро моя! И двете сме майки и подобно мълчание и незнание е малко вероятно за една майка."

Билал Ердоган застана под прожекторите след като снимки на него и лидери на ИД се появиха в световните медии, заедно с твърдения за участието му в петролния бизнес на терористите.

Агенцията припомня, че Билал притежава няколко морски фирми. Твърди се, че е подписал договори с европейски оператори, които да превозват петрол към различни азиатски страни. Турското правителство купува иракски петрол, който се произвежда от петролни кладенци в страната, превзети от ИД. Морските фирми на Билал притежават специални кейове в Бейрут и Джейхан от където транспортират контрабандно суров петрол до Японски петролни танкери.

Високопоставен член на турската Републиканска народна партия (РНП) Аран Ердам оповести в сряда, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговите роднини са закупили петрол от терористичната група Ислямска държава.

"Доказателствата показват, че камионите, които са били бомбардирани от руските самолети през миналия месец са превозвали петрол, предназначен за Турция през Ирак от Северна Сирия", заяви Ердам.

Той отбеляза, че над 120 петролни танкера, които са били унищожени при руските въздушни удари са принадлежали на турското дружество "Байрак", собственост на зетят на Ердоган Берат ал-Байрак, който е и министър на енергетиката на Турция.

Той отбеляза, че компания "Байрак" има 500 нефтени танкери.

Турският енергиен експерт Недждет Памир също защити тезата, че Турция незаконно купува петрол от ИД като каза, че вносът е намалял с 1 милион долара. Памир каза, че сделката между Турция и ИД датира от лятото на 2012 г., когато терористите поеха контрола на град Рака.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: