Отидете към основна версия

24 721 6

Погребвани на лодки, добри скиори, робовладелци. Кои са те?

  • викинги-
  • племена-
  • история-
  • факти-
  • скандинавия-
  • воини-
  • хигиена-
  • викинг-
  • лодки

Викингите са били погребвани на лодки

Снимки: БТА/ AP

Съществуват много стереотипи за викингите. Някои от тях са верни, но има и такива, които не отговарят на историческата истина.

Викингите обитават през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия. Те са забележителни мореплаватели и земеделци. От началото на VI до средата на XI век различни племена на викингите напускат родните земи и предприемат походи.

Сериалът „Викинги“, излязъл на екран през 2013 година, предизвика фурор и спечели множество награди. Любопитен е начинът на живот на викингите и техните обичаи, но ето няколко неща, които може би не знаете за тях:

Викингите са известни със своята безупречна хигиена

Между плаванията с лодки и обезглавяването на враговете, викингите са били изключително старателни по отношение на личната си хигиена. Макар в някои филми и телевизионни продукции режисьорите да създават представа, че те са мръсни, потни и миришещи, това не е исторически правдоподобно. Открития на видни археолози разкриват, че те са разполагали с гребени, бръсначи и различни принадлежности за лична хигиена (включително клечки за уши, направени от животински кости). Освен това те са се къпели поне веднъж седмично – повече от много европейци по това време – и са се радвали на естествени горещи извори.

Викингите са били погребвани на лодки

Лодките и плаването са тясно свързани с викингите и тяхната история. За тези племена и народи е била изключителна чест когато умрат, да бъдат погребани на плаваща лодка. В скандинавската религия храбрите воини били погребвани в лодки, за да достигнат крайната си дестинация по пътя към безсмъртието. Храбрите воини и изтъкнатите жени били полагани в кораби и лодки, заобиколени от оръжия и ценни стоки. Понякога дори жертвани роби, пише History.com.

Викингите са били активни в търговията с роби

Като говорим за роби – викингите са забогатели от търговия с роби. По време на похода си към англо-саксонски селища те пленяват част от местното население. След това тези роби са били продавани на огромни „пазари“ за роби в Европа и Близкия изток.

Отношението към жените

Жените още от 12-годишна възраст се залавяли в домакинството и се грижели за дома и челядта, докато мъжете воювали. Въпреки това жените се радвали на много повече права и привилегии, отколкото в други краища на света по това време. Те можели да наследяват имущество, да поискат развод и да възстановят зестрата си, ако бракът приключи.

Мъжете прекарвали по-голямата част от времето си в земеделие

Този факт може да е разочарование за някои, но е истина – въпреки че са били добри и смели бойци, мъжете прекарвали по-голямата част от времето си в земеделие. Огромна част от викингите се грижели за земята си, а освен това имали и свине, овце и кози, на които също отделяли огромна част от времето си, за да осигурят препитание на семействата си.

Викингите – добри скиори

Скандинавците са създали примитивни ски още преди 6000 години. Викингите разглеждали възможността да покарат ски като възможност за отдих от ежедневните задължения. Те дори почитали бога на ските – Улр.

Русото винаги е на мода

Когато чуем думата „викинг“, веднага си представяме висок и рус войн, държащ оръжие и готов да нападне. Мъжете, които се раждали с черна коса, използвали специален сапун, за да се изрусят.

Никога единни

Викингите не са били единни като група. В действителност, най-вероятно те дори не са се наричали „викинги“ помежду си. Терминът обрисува всички скандинавци, тръгнали на поход към нови земи. В тези времена, обаче, земите са били населявани от датчани, шведи и норвежци – смесица от племена и народи, които често воювали помежду си – когато не са били заети с предизвикване на хаос по чужди брегове.

Викингите обожавали поезията

В представите ни викингите може да са варвари, издаващи нечленоразделни звуци, но всъщност те са обожавали поезията, пише History News Network. Без съмнение викингите са интересни за историци и любители. Митове и легенди се пишат за тях, а според някои историци те са открили Америка 500 години преди Колумб.

Освен това – в контраст с представите ни за тях – викингите не са носели шлемове с рога. Малкото намерени шлемове, датиращи от това време, са без рога. Има няколко сгрешени представи, свързани с викингите, но тази със сигурност е най-разпространената.

Кръвожадни пирати и смели завоеватели, викингите всяват страх и ужас и много народи в Средновековието.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини