Отидете към основна версия

856 0

Испания не може да си позволи политическа нестабилност

  • испания-
  • политическа-
  • мариано рахой

Мариано Рахой обяви, че ще търси диалог с останалите политически сили в парламента

Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че неговата партия ще търси диалог с останалите политически сили, които са представени в парламента, в опит заедно да съставят ново правителство, съобщи Press Tv.

“Ние имаме отговорността да започнем процес на диалог, за да предложим сигурност в и извън Испания. Испания не може да си позволи период на липса на политическа яснота, който ще развали прогреса, който постигнахме през последните години.“, заяви Рахой.

Народната партия на Рахой спечели изборите, които се проведоха в Испания през тази неделя, но загуби пълното си мнозинство в парламента. Тя спечели 122 места в 350-местния парламент. В същия момент двупартийния модел в страната бе разбит. Освен Социалистическата партия, която получи 90 места, в него влязоха още Подемос с 69 места и Сиудаданос с 40 места.

Рахой заяви, че ако партиите не успеят да постигнат споразумение за споделяне на властта, испанския крал Фелипе Vi ще разпусне парламента. Според испанската конституция ново правителство трябва да бъде създадено до два месеца след края на изборите. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: