Отидете към основна версия

4 978 12

Сензационно потвърждение на теория на Айнщайн

  • айнщайн-
  • гравитационни вълни-
  • учени-
  • откритие-
  • теория-
  • вселена-
  • нова ера

Гравитационните вълни могат да ни разкрият изобилие от информация за Вселената

Снимка: БТА/ AP

Учени направиха пробив, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Те са доказали съществуването на т.нар. гравитационни вълни – деформация във време-пространството, чието съществуване допусна Алберт Айнщайн още преди сто години.

Физици от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) направиха сензационното откритие, което е кулминация от дългогодишно търсене на признаци на това „неуловимо“ явление.

Те са наблюдавали гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на две черни дупки, намиращи се на разстояние повече от един милиард светлинни години от Земята.

Екипът определи откритието като революционно и обяви възвестяването на нова ера в астрономията.

Учените са на мнение, че черните дупки, довели до образуването на гравитационни вълни, са с маса 29 и 39 пъти от тази на Слънцето. Според Общата теория на относителността на Айнщайн, двойка черни дупки, които обикалят една около друга, губят енергия посредством емисията на гравитационни вълни, което ги кара да се приближават бавно и постепенно в рамките на милиарди години.

Процесът се ускорява много по-бързо в последните минути. В рамките на последната частица от секундата двете черни дупки се сблъскват със скорост от около половината от тази на светлината и това води до получаването на масивна черна дупка, при което порция от комбинираната маса се преобразува в енергия според прословутото уравнение E=mc². Тази енергия се излъчва като силно избухване под формата на гравитационни вълни. Те са наблюдавани от обсерваторията LIGO, пише българският портал за космонавтика „Космос“.

Гравитационните вълни могат да ни разкрият изобилие от информация за Вселената и заобикалящия ни свят, съобщи „Ройтерс“.

„За първи път Вселената ни проговори чрез гравитационни вълни. До този момент бяхме глухи“, заяви Дейвид Райтце, изпълнителен директор на LIGO.

В теорията си Алберт Айнщайн описва гравитацията като изкривяване на пространството и времето, предизвикано от присъствието на материя. За практическото доказване беше нужна прецизна техника и следене въздействието на могъщи източници като две сблъскващи се черни дупки.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Човечеството е обречено, ако...

    Единственият начин за спасението на човечеството е то да напусне нашата планета и да колонизира други такива. За да се случи това, обаче, е необходим ...
    27.02.2016
    26 084
    19