Last news in Fakti

27 Февруари, 2016 07:45 26 076 19

Човечеството е обречено, ако...

  • стойчо язаджиев-
  • физика-
  • човечество-
  • гравитационни вълни-
  • пробив-
  • революция-
  • обречено

Населението на Земята се увеличава, а ресурсите намаляват... Трябва да избягаме

Човечеството е обречено, ако... - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Единственият начин за спасението на човечеството е то да напусне нашата планета и да колонизира други такива. За да се случи това, обаче, е необходим скок във фундаменталната физика. Това заяви в интервю за Факти.бг проф. Стойчо Язаджиев, преподавател във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той коментира сензационното откритие, направено през този месец – потвърждението за съществуването на гравитационни вълни. Доказването на теорията на Алберт Айнщайн, датираща от век, е революционно за света на физиката.

Проф. Стойчо Язаджиев заяви, че човечеството е обречено, ако не намери начин да колонизира други планети. Невъзможно е чрез сегашните начини на пътуване да изминем разстоянието от  хиляди светлинни години. Затова е необходим пробив, за който могат да помогнат именно гравитационните вълни и тяхното анализиране.

Според професора планетата Марс не е отговорът към спасението и човечеството трябва да погледне към други  слънчеви системи и дори галактики.

Бихте ли обяснили какво означава терминът „гравитационни вълни“?

Гравитационните вълни могат да се разглеждат като смущения в структурата и кривината на пространство - време. Тези смущения в кривината на пространството се разглеждат като гравитационни вълни. Те се причиняват от движенията на големи маси в космоса. Например сблъсък на две неутронни звезди, сблъсък на черни дупки или трептения на големи маси. Също така бинарните системи излъчват гравитационни вълни.

Като пример за бинарна система мога да дам две звезди, които обикалят една около друга около общия център на масите, те също излъчват гравитационни вълни. Това, което трябва да се знае за вълните, е, че те са изключително слаби и тяхното откриване е фин процес. Това е изключително нетривиален процес.

Мога да кажа, че амплитудата на гравитационната вълна, която беше засечена от Земята, е от порядъка на десет на степен минус двадесет метра. Това е чудовищно малко число. Така че детекторите на гравитационни вълни са най-чувствителните апаратури, които някога са правени. Гравитационните вълни се откриват изключително трудно  поради факта, че са изключително слаби.

Причината да са слаби е, че източниците, от които идват тези вълни, са на огромно разстояние от нашата планета. Говорим за  хиляди , милиони и дори милиарди светлинни години.

Колко детектора съществуват в момента на Земята, с които могат да бъдат откривани гравитационни вълни?

В момента действа само една гравитационна обсерватория – това е обсерваторията LIGO, която се намира в Съединените американски щати. Тя се състои от два детектора, които са разположени на разстояние от близо три хиляди километра. В края на годината ще заработи и италианската гравитационна обсерватория, наречена VIRGO. В близките години се очаква да заработят гравитационните обсерватории в Япония и Индия. А в бъдеще – след приблизително 5-10  години – се очаква да бъде открита и космическа станция за детектиране  на гравитационни вълни LISA. Това са три спътника, които ще бъдат позиционирани в космоса, образувайки равностранен триъгълник.

Защо откриването на гравитационните вълни бе определено като „нова ера“ в астрономията? Какво следва оттук нататък?

Директното детектиране на гравитационните вълни наистина е революционна стъпка. Причините за това са няколко. Първо – това е още едно доказателство за геометричния характер на гравитацията. Гравитацията не е обикновена сила, а по-скоро е проява на кривината на пространство - време. Следващият важен факт  около гравитационните вълни е, че те поставят началото на нова област в астрономията – т.нар. гравитационна астрономия. В гравитационната астрономия, вселената и процесите в нея ще бъдат изучаване не чрез електромагнитни вълни както досега, а чрез гравитационни такива. Те дават ново сетиво на учените да изследват Вселената. Т.е. учените ще могат да изследват Вселената по коренно различен начин. Това е причината откритието да се смята за революционно във физиката.

Може ли от гравитационните вълни да бъде извлечен „генетичен материал“ и по този начин да получим информация за процесите във Вселената преди хиляди години?

Точно така, да. Те носят информация за процесите и обектите преди хиляди, милиони  и дори милиарди години. Причината за това е, че гравитационните вълни се разпространяват с крайна скорост и е необходимо време, за да достигнат нашата планета. 

Можем ли в такъв случай да получим информация и за Големия взрив?

Разбира се, но там са необходими гравитационни вълни от друг честотен спектър. Но по принцип гравитационните вълни носят информация и за Големия взрив.

Освен това гравитационните вълни ще ни дадат възможност да изследваме тъмната материя и енергия. Добре известно е, че светлата материя е някъде около 5%. Всичко друго е под формата на тъмна материя или тъмна енергия. Те съставляват около 95% от цялата материя във Вселената. Те не излъчват електромагнитни вълни. На практика не знаем нищо за тях. 

Единствено знаем, че те действат гравитационно. Присъствието на тъмната материя и енергия може да се усети само гравитационно. Поради тази причина откриването на гравитационните вълни е ново „оръжие“ в изучаването им. Може да има много съществени приложни следствия от изучаването на тъмната материя. Оттук нататък ни чакат смайващи открития благодарение на гравитационните вълни. Трудно е да се даде срок, защото в науката нещата могат да протекат за дълъг период от време, но голямото откритие може да дойде и още утре. Трудно е нещата да се предсказват, това е интересното на науката. Но едно е сигурно – в близките години ще има огромен пробив.

На късмет ли трябва да се разчита?

Вече не. Вече детекторите се изграждат в съответния честотен интервал, знае се какво ще се търси, как ще се търси, къде ще се търси. Няма да се разчита на късмет. Първото откритие до известна степен се дължеше на него, но оттук нататък няма да е така.

Нека изместим малко фокуса. На няколко пъти британският физик Стивън Хокинг предупреди човечеството, че за да се спаси от унищожение, трябва да колонизира други планети. Какво е Вашето мнение?

Напълно съм съгласен с тази теза. Причината е проста и всички я знаят – населението на Земята се увеличава, а ресурсите намаляват. Очевидно е, че ще има момент, в който ще се стигне до катастрофа. Единственият начин за спасението е човечеството или част от него да напусне нашата планета и да колонизира (в добрия смисъл на думата) други такива.

За да се случи това, обаче, е необходим скок във фундаменталната физика. Ако не се развива фундаменталната физика, ние сме обречени. Защо? Само с фундаментална наука  могат да открият нови ефекти, които могат да  помогнат да пътуваме  до далечни звезди. Защото, ако се използват сегашните принципи на транспорт, това е невъзможно. Най-малкото един космически кораб не може да се зареди с толкова много гориво. Невъзможно е по сегашните начини на пътуване да изминем разстоянието от стотици хиляди, дори милиони светлинни години. Трябва да се изобретят коренно различни начини, които нямат нищо общо със сегашните. Това може да стане само с пробив във фундаменталната наука и физиката на пространство - време. 

Теоретично има начини – това са т.нар. „пространствени тунели“. Може да се отвори пространствен тунел между Земята и далечна галактика. Ако директното разстояние е хиляди светлинни години, то в тунела може да е само в километри. Това е една от надеждите на човечеството. 

Работи ли се в световен мащаб по този въпрос?

Теоретично се работи от много отдавна и продължава да се работи. Дали има реални резултати? Доколкото ми е известно една част от тези изследвания са засекретени.

Говорите за далечни галактики. Нека погледнем обаче в близките до нас планети. Може ли Марс да се окаже отговорът на човечеството?

Не мисля. Не мисля, че това е решението. Смятам, че то е извън Слънчевата система.

Нека поговорим и за това какво прави българската държава и какво е отношението й към науката?

Държавата е абдикирала по отношение на науката. Политиците не се интересуват от нея. Те се интересуват от всичко друго, от всичко пошло, но не и от науката. По отношение на ученици и студенти винаги има един контингент, който се интересува живо от наука и би посветил живота си за нейното развитие и изучаване. Този контингент варира през годините, но винаги е съществувал.

Възможно ли е без помощ от държавата младите да направят пробив?

Това е много трудно. Всички нормални държави в света обикновено инвестират най-много в науката, защото знаят, че това е правилно. Науката е производителна сила, може би най-голямата.

Като говорим за сила кои са страните, които най-много залагат на науката? Има ли „космическа надпревара“ между водещите държави?

Най-напредналите страни, които залагат на науката са САЩ, Германия, Япония и други. Естествено, води се и надпревара между тях. Може би Съединените американски щати водят в нея. Причината е проста. САЩ инвестират не само в приложните науки, те инвестират много и във фундаменталните изследвания (като гравитационните вълни).  А след време фундаменталната наука се превръща в приложна. Те  са  разбрали това отдавна и поради тази причина инвестират именно там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    3 4 Отговор
    ТОЗИ СТОЙЧО ДА НЕ СИ ПРИСВОЯВА ДУМИТЕ
    НА СТИВЪН ХОКИНГ
  • 2 незнайко

    4 4 Отговор
    Ето как започва поредната глобална манипулация в света. Защо не помислят примерно, за намаляване раждаемоста на циганите и техните прародители ? Много просто, от робовладелския строй до сега, не се е променило кой знае какво, по отношение на бедни и богати. Богатиае експлоатират бедните. Британският физик Стивън Хокинг какво е измислил - нищо. Не може да се равни на кутрето на АЙНЩАЙН. Той ще определя какво да става със света.
  • 3 крейзи

    3 4 Отговор
    всекидневно слушаме че света ще свърши тези хора които говорят за края на света трябва да бъдат избити те са вредни за нормалните хора ако наистена светът свършва за такива луди нека по бързо да се изнасят в космоса медиите не трябва да допускат такива изявления лудницата има нужда от такива перковци

    Коментиран от #5

  • 4 няма смисъл

    0 2 Отговор
    Де отиде врана Стойчо, все по.рана...
  • 5 опсмопсус

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "крейзи":

    Прибират некакви пари, правят услуга на господарите си!

    "Яжте, пийте и си носете новите дрехи" ми звучи като маркетингова пропаганда!
    Консуматорското общество захранва големите корпорации!
    НЕ МОЖАХА ДА ПОДЧИНЯТ СЪРБИЯ, ЗАЩОТО ВСЕКИ СЕ ВЪРНА НА СЕЛО И СЕ САМОИЗХРАНВАТ!
    Отнемането на земята в БГ и създаването на ферми(преди ТКЗС), води до зависимост, от която се хранят корпорациите!
  • 6 тошибиян

    3 1 Отговор
    чове4еството където и да отиде ще нос със себе си проблеми злоба ал4ност и война..това със преселването на други планети просто го забравете като опция колкото и да е напреднало 4ове4еството..просто защото създателя ни няма да допусне....тва е като опитни мишки да си мислят 4е ако станат умни някой ще ги пусне да командват света
  • 7 Петко Воивода

    8 0 Отговор
    Ако парите за военни бюджети на всички страни се насочат за благото на човечеството то тогава нещата няма да стоят така, и на северният полюс и под водата ще има население. Ако има нещо което да унищожи човечеството то това е алчността,злобата и лакомията а не бройката.
  • 8 пипалот

    3 0 Отговор
    СПОКО ЗА ТОВА СЕ ГРИЖАТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НИ,ЕДНО ПОТОПЧЕ В КИТАЙ,ЦУНАМИ В ЯПОНИЯ,ТОРНАДО В САЩ ИЛИ ПЪК ЕТНИЧЕСКА ВОЙНА В ЕВРОПА ВСЕ ЩЕ НАМЕРЯТ НАЧИНА ДА НИ НАМАЛЯТ
  • 9 Волен Сидеров

    3 0 Отговор
    Нашите управници-държавници мислят максимум до 4 години вие ги карате да мислят в дългосрочен сто годишен план -голям смях пада вече 26 години и ми е много интересно ако не се сменят тези к..ви в този наш парламент или държавно управление как ще се промени държавата и да стане една от водещите в космическо направление-те не виждат по далече от носовете си и интересите си .
  • 10 кокото

    1 0 Отговор
    ще пътуваме, но няма да е скоро и няма да бъде със наша техника ....... и няма да сме ние, а тези в които е информацията от която хората имат нужда, но не им се дава !
  • 11 пфф

    0 1 Отговор
    Гадното т.нар. "човечество", или поне 99% от него ТРЯБВА да изчезне!
  • 12 бд

    0 1 Отговор
    Професора не е добре.Да сложим на м2 по един човек,за 7 милиарда жители на земята/примерно/ са необходими толкова квадратни метра,които се равняват на 7000 квадратни км. България е 110000 км2.Не ми се струва земята да се пренасели скоро .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гого

    3 0 Отговор
    И в България има засекретени открития, но за съжаление не са в науката, а в простотията.
    О българино, човек си ти, но от заспал народ
  • 15 1234

    2 2 Отговор
    Това са пълни глупости,това са размишленията на глобалистите,на тия които се мъчат да въвеждат ,,новия световен ред"В света ако се погледне реално на нещата има храна за всички хора,НО:тя не е разпределена равномерно по света.Има държави които изхвърлят хиляди тонове храна на боклука ежедневно,а има места където хората гладуват по няколко причини:климата в някои райони по света е неподходящ за производство на продукти за храна,многото войни които си водят ,алчността на някои държавни правителства,които заради природните ресурси унищожават годни за производство на храни земеделски земи,многото болести по животните които се разпространяват УМИШЛЕНО от някои ,,заинтересовани"държави,заменянето на устойчиви сортове доказали се през годините с хибридни такива,унищожаването на много горски насаждения без които се променя климата на цели райони,и най вече не се рециклират много от замърсените земи след хищническото им експлоатиране.Ако поне малко се облагородява земята след като се е извършвала някаква дейност по нея тя ще ни служи още хиляди години за напред.Пък и къде ще ходим???Да оставим питомното и да ходим да гоним дивото ли??Това са само празни приказки на болни от фикс идеи хора?!? Вместо да се чудят какви глупости да пишат и да плашат хората ,да се запретнат и с дадените им от хората правомощия да регулират хранителните запаси по целия свят,а не да си търсят причини къде каква война да водят!Ако наистина са заинтересовани за съдбата на хората и на земята.По този начин няма да има миграция на хора от една държава в друга за по лесен живот,защото сега излиза,че всичките тия мигриращи хора са тръгнали към богата Европа,защото при тях няма мир и няма какво да ядат.По този начин техните проблеми няма да се решат,защото за толкова много хора първо няма да се намери толкова работа,а от там и толкова много храна,защото се получава едно струпване на много народ на малко територия,пък и доста от тия мигриращи не желаят да работят нищо.Такива паразити има доста,те не са работили нито в собствените си държави ,нито имат намерение да работят и за напред.Те са само консуматори,и никой не е в състояние да ги накара да работят.Така,че да се мисли за ходене по другите планети това е по вече от не сериозно.Стъпете здраво на земята и мислете в правилната посока,тия глави не ги носете само за производство на ПЪРХУТ.
  • 16 Greg

    0 0 Отговор
    Всичко това е мрънкане за пари! Очевидно г-н професора работи в областта на теоретична космология и общата теория на относителността и едвам изкарва на една проферска заплата!
    Освен това има много неверни твърдения в неговите приказки - твърдя го като професионалист!
    А колкото за това,че Правителството не дава и пукнат грош за наука е прав! Харчи ги по мацки, коли и барове но не и на гладните и жадни за знания!
  • 17 БГ

    0 0 Отговор
    "професионалист" ?!?!?! Greg ?!?!?!?!
  • 18 sep ditrih

    0 0 Отговор
    и като стигнат до друга планета какво и нея ще я унищожат по същия начин като не се разпределят ресурсите как да има за всички като съзнанието на всеки човек е как да задоволи глада си и да оцелее една безмислена индустрия която бълва продукция с ограничено действие тонве ръждясало желязо пластмаса и тн коли тв двд джиесеми компютри и др уреди предмети които са необходими но с малък експлоатационен период цялата индустрия е впрегната да добива нещо което после се изхвърля а природата неможе да се справи с всичкия боклук
  • 19 олемалеее

    0 0 Отговор
    "Единственият начин за спасението на човечеството е то да напусне нашата планета и да колонизира други такива"... Оле малееее пълни глупости. Начина е да спре да унищожава себе си и средата. А еволюцията ще свърши останалото.