Отидете към основна версия

1 197 1

ЕС решава бъдещето на Шенген

  • ес-
  • бъдещето-
  • шенген

Вътрешните министри на Съюза със специална среща в Брюксел

Министрите на вътрешните работи на ЕС днес се срещат в Брюксел, за да обсъдят имигрантската криза в Европа, съобщи Би Би Си.

Вчера Австрия и балканските държави постигнаха споразумение за взимане на мерки за ограничаване на имигрантския поток. Това предизвика недоволството на Гърция. В момента хиляди имигранти са блокирани на границата на Македония, след като страната отказа да приема бежанци от Афганистан. В същото време Унгария обяви референдум, за това дали да бъдат приемани задължителните квоти за бежанци.

Само през тази година Европа е била достигната от 100 000 бежанци. В Брюксел ще бъде разгледан планът на Австрия и 8 балкански страни за връщане на всеки имигрант без паспорт или притежаващ фалшиви документи.

Австрийският вътрешен министър Йохана Микл – Лайтнер описа мерките като „верижна реакция на разума“ и предупреди, че кризата може да застраши оцеляването на ЕС, ако не бъде поставена под контрол. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е готов да блокира всяко решение на Съюза, ако страната му бъде оставена сама да се справя с кризата.

Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск вече заяви, че ако не се постигне напредък по решаването на кризата с имиграцията има голяма възможност на предстоящия референдум през юни британците да гласуват за излизането на Великобритания от ЕС.

На срещата на вътрешните министри ще се обсъди и възможността за затваряне на външните граници на ЕС за 2 години. Тема на срещата ще е и законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: