Отидете към основна версия

2 107 4

Турция води голям пазарлък с ЕС

  • турция-
  • бежанци-
  • ес

Анакара иска допълнително финансиране и ускоряване на безвизовото пътуване за турски граждани

Снимка: БТА/AP

Турция и ЕС продължават с опитите си да постигнат споразумение за общи действия по ограничаването на бежанския поток към Европа, съобщи „Ройтерс“.

Турция е изявила готовност да ограничи достъпа на бежанците на своя територия към Европа, но в замяна е поискала допълнително финансиране. Турският премиер Ахмет Давутоглу е изразил готовност неговата страна да приеме обратно всички несирийски бежанци, на които им е отказано убежище в Европа, както и да се бори по-усилено с трафикантите на хора.

Срещата на върха на ЕС беше удължена, за да се даде шанс на Давутоглу да изложи допълнителните си идеи за ограничаване на имигрантския поток. Според източници от срещата, още в неделя по време на разговорите с германския канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Марк Рюте, Давутоглу е поискал допълнителни средства, спрямо обещаните през ноември над 3 млрд. евро. Има информации, че Турция се стреми да получи близо 20 млрд. евро.

Някои дипломатисъобщават, че Давутоглу иска и влизането в сила на безвизовото пътуване на турски граждани в ЕС от юни. Така се ускорява процедурата по планирания за октомври преглед на подготвителните мерки. Има информации, че Германия е изразила готовност да ускори процедурата, ако Анкара спазва всички поети ангажименти по ограничаването на бежанския поток. Все пак европейските лидери са изразили безпокойство за репресиите над някои турски медии, които извършва турското правителство.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: