Отидете към основна версия

17 376 26

САЩ използва самолети от ерата на Виетнам срещу ДАЕШ

  • сащ-
  • самолети-
  • войната във виетнам-
  • ov-10 bronco-
  • ислямска държава-
  • даеш-
  • американска армия

Експериментът има за цел да провери дали по-бавни самолети могат по-добре да пазят гърба на сухопътните войски

САЩ извади част от стария си военен арсенал от прашасалите хангари, за да го използва отново в борбата срещу Ислямска държава, съобщи Си Ен Ен.

Два самолета, на близо 50 години, бяха реабилитирани, за да се борят с ислямистката терористична групировка.

Двата бойни самолети "OV-10 Bronco", от времето на Виетнамската война, са част от експеримент, който иска да установи дали "турбовитловите самолети" са по-ефективни при провеждане на контра операции, заяви военен представител на САЩ пред Си Ен Ен тази седмица.

 В рамките на 82 дни двете антични летателни машини са изпълнили над 120 мисии срещу цели на ИД в Близкия Изток.

OV-10 са били управлявани от екипаж от двама души - един военноморски авиатор и офицер от флота, се казва в доклад на военните.

Експериментът има за цел да провери дали по-бавни самолети като Бронко могат по-добре да пазят гърба на сухопътните войски, които се борят с бунтовниците, отколкото по-технологично напредналите и скъпи изтребители  като F-15 и F-35. Използването на новите изтребители струва до 40 хил. долара на час на военните, за разлика от "OV-10", който харчи скромните хиляда долара.

Пенсионираният военноморски авиатор Крис Хармър похвали реабилитирането на самолетите, заявявайки, че това е "отлична идея."

Хармър, сега старши военноморски анализатор в Института за изследване на война, нарече OV-10 "велик самолет" и заяви, че е вероятно американските пилоти ще се "бият" помежду си кой да лети на него по време на битка.

Към момента САЩ са изпитвали тези самолети в Ирак и Сирия, за да установят, дали те могат да заменят по-скъпите F-15 и F-18, които нанасят повечето удари в двете страни, заяви говорителят на Централното командване капитан Пи Брайън Дейвис пред Daily Beast, който първи съобщи информацията за OV-10 Bronco.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини