Отидете към основна версия

2 931 1

САЩ съобщи за липсваща севернокорейска подводница

  • северна корея-
  • подводница-
  • сащ-
  • изчезнала-
  • кндр

Американските военни наблюдавали подводницата преди тя да изчезна

Снимка АП/БТА

Севернокорейският режим е загубил контакт с една от своите подводници по-рано тази седмица, заявиха пред Си Ен Ен американски източници, запознати с последната информация от Корейския полуостров.

Американските военни наблюдавали подводницата, която се е намирала източно от крайбрежието на Северна Корея, когато престанала да се движи. В последствие американските военни тайно наблюдавали как Пхенян издирва изчезналия плавателен съд.  

САЩ не е сигурен дали липсващата подводница не е потънала по време на военни маневри, но се предполага, че е претърпяла някакъв вид повреда.

Напрежението на Корейския полуостров се повиши след като КНДР извърши четвърти ядрен опит, а  САЩ и Южна Корея проведоха съвместни военни учения.

В четвъртък армията на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег. Те са били изстреляни от провинция Северен Хванхе, южно от Пхенян, към морето източно от Корейския полуостров.

Отново в четвъртък, агенцията публикува изявление, че "всички споразумения за икономическо сътрудничество и бизнес обмен, приети от Северна и Южна Корея са невалидни."

Това дойде малко след като Сеул нареди затварянето на индустриалния комплекс Кесън, единственият общ проект за сътрудничество между двете Кореи.

В същото време, около 17 000 американски военнослужещи и 300 000 южнокорейски войници участваха в "най-големите" съвместни военни учения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: