Отидете към основна версия

1 424 5

Андерш Брайвик си иска човешките права

  • човешките-
  • права-
  • андерш брайвик

Той е недоволен от условията, при които е поставен в затвора

Андерш Брайвик отново застава пред съда, този път като обвинител, съобщи Би Би Си.

Той обвинява норвежкото правителство в нарушаване на своите човешки права, заради това, че в затвора е бил държан в изолация. Преди той е определял условията, под които е бил поставен в затвора като „изтезание“.

През 2011 г. Брайвик уби 77 души по време на събрание на младежката формация на норвежката Работническа партия в Осло. През 2012 г. той бе осъден на 21 години затвор.

В момента Брайвик обвинява норвежкото правителство, че е нарушило две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека. Става въпрос за незачитане на „личния и семеен живот“ и „личната кореспонденция“. Другата нарушена клауза е „нечовешко или унизително отношение или наказание“.

Неговият адвокат заяви, че „Брайвик е бил много стресиран, заради изолацията в затвора Шиен“. От офиса на главния прокурор настояват, че условията, при които е поставен Брайвик са приемливи в рамките на Конвенцията за правата на човека. Процесът ще се проведе в съдебната зала на затвора Шиен. Процесът ще продължи до петък. Ако жалбата на Брайвик бъде удовлетворена, условията му в затвора ще могат да бъдат облекчени.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: