Отидете към основна версия

3 283 10

САЩ евакуира семейства на военни и дипломати от Южна Турция

  • сащ-
  • турция-
  • военни-
  • дипломати-
  • евакуира-
  • евакуация-
  • семейства

Пътуванията до Турция на американски служители ще се ограничат само до изключително важни мисии

Пентагонът нареди семействата на американските военнослужещи и дипломати в Турция да напуснат южните региони на страната от съображения за сигурност, съобщава Би Би Си.

Съпругите и децата на американските служители се изтеглят от турския град Адана и провинциите Измир и Мугла, съобщи Европейското командване на въоръжените сили на САЩ като добави, че решението не е постоянно.

Заповедта на военния министър Аштън Картър се отнася и до пътуванията на американски служители в страната. Те ще бъдат ограничени до изключително важни мисии.

Департаментът предупреди своите граждани да избягват пътувания до югоизточната част от Турция заради увеличилия се брой терористични заплахи.

Югоизточните провинции на Турция остават опасни за американските граждани, които често са цел на терористични атаки.

"Чужди и американски туристи явно бяха цели на международните и местните терористични организации. Напомняме на американските граждани да обърнат внимание на личната си сигурност и да бъдат бдителни по всяко време", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Около 5 000 американци, обслужващ персонал и семейства се намират във военновъздушната база Инджирлик, от която САЩ провежда въздушни удари срещу бойци на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Заради опасения за сигурността през юли миналата година американските власти забраниха на войниците и техните семейства да посещават пазарите и ресторантите за кебап, които са изникнали извън портите на базата.

Преди два месеца властите предложиха на семействата на военните да се евакуират доброволно - опция, от която само няколко се възползваха. Сега те са евакуирани принудително.

Тъй като от Държавния департамент нареждат евакуацията на членовете на семействата на дипломатите и военните, това означава, че САЩ поемат разходите за транспорта им, пише АП.

Някога зона на стабилност, Турция навлезе в период на напрежение и насилие. Ключови градове бяха поразени от поредица смъртоносни атентати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: