29 Март, 2016 22:10 3 284 10

САЩ евакуира семейства на военни и дипломати от Южна Турция

  • сащ-
  • турция-
  • военни-
  • дипломати-
  • евакуира-
  • евакуация-
  • семейства

Пътуванията до Турция на американски служители ще се ограничат само до изключително важни мисии

Пентагонът нареди семействата на американските военнослужещи и дипломати в Турция да напуснат южните региони на страната от съображения за сигурност, съобщава Би Би Си.

Съпругите и децата на американските служители се изтеглят от турския град Адана и провинциите Измир и Мугла, съобщи Европейското командване на въоръжените сили на САЩ като добави, че решението не е постоянно.

Заповедта на военния министър Аштън Картър се отнася и до пътуванията на американски служители в страната. Те ще бъдат ограничени до изключително важни мисии.

Департаментът предупреди своите граждани да избягват пътувания до югоизточната част от Турция заради увеличилия се брой терористични заплахи.

Югоизточните провинции на Турция остават опасни за американските граждани, които често са цел на терористични атаки.

"Чужди и американски туристи явно бяха цели на международните и местните терористични организации. Напомняме на американските граждани да обърнат внимание на личната си сигурност и да бъдат бдителни по всяко време", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Около 5 000 американци, обслужващ персонал и семейства се намират във военновъздушната база Инджирлик, от която САЩ провежда въздушни удари срещу бойци на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Заради опасения за сигурността през юли миналата година американските власти забраниха на войниците и техните семейства да посещават пазарите и ресторантите за кебап, които са изникнали извън портите на базата.

Преди два месеца властите предложиха на семействата на военните да се евакуират доброволно - опция, от която само няколко се възползваха. Сега те са евакуирани принудително.

Тъй като от Държавния департамент нареждат евакуацията на членовете на семействата на дипломатите и военните, това означава, че САЩ поемат разходите за транспорта им, пише АП.

Някога зона на стабилност, Турция навлезе в период на напрежение и насилие. Ключови градове бяха поразени от поредица смъртоносни атентати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО

    1 2 Отговор
    НАКРАЯ И СВЕТЪТ ЩЕ ИМ СТАНЕ ТЕСЕН ???!!!:

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО":

    Дано съм лош пророк, но май света ще стане тесен за нас. Турците вероятно се канят да влезнат в Сирия, в контролираните от кюрдите територии.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 на ви на то

    2 2 Отговор
    Американците разбутаха целия регион там, а сега се измирисват, като пръдня в гащи!!!
  • 4 хИТРАТА сВРАКА С 5ТЕ КОЛОНИ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Да, нещо се готви и май ще приемаме бежанци и от Турция.
  • 5 Vasik Atanasova

    3 1 Отговор
    СТАВА НЕЩО
    ДА
    И НЕ ОТИВАТ НА ДОБРЕ НЕЩАТА
  • 6 незнайко

    2 2 Отговор
    Трябва да се забрани в цяла Европа, пребиваването на АМЕРИКАНЦИ. Тази нация, (ако има такава, защото тя е създадена от много националности ), не трябва да и се разрешава, да се намесва във вътрешните работи на държавите.
  • 7 nurmen

    2 0 Отговор
    Янките разбутаха нещата сега се изнизват като пръдня...
    ИДИЛ са лично тяхно производство, сега се опитват да лансират и PYD i YPG. Една силна икономически и развита Турция в региона не е удобна на никой от така наречените "Велики сили". Ердоган може да е всякакъв, но е чепат и си отстоява интересите (за разлика от нашите политици). За това не го харесват! Искат да създадат обръч, дори мини кюрдска държава на сирийската граница, която някой ден да използват срещу Турция и искат турците да го позволят....ами няма как да стане, не и с този войнствен президент. За това е неудобен, за нищо друго...
    За това създават този мрачен имидж на Турция, вие всички, дори най големите неверници знаете, че Турция е една бързо развиваща се светска държава.
    Сега какво ще става!? Американци , руснаци и др. западни държави ще продължават да въоръжават кюрдите на границата, а турците ще продължават да ги обстрелват и унищожават отвъд границата...кажете кой печели от тази работа!? Уверявам Ви, имате грешна представа за турците, живял съм дори за кратко там, когато става въпрос за Националния интерес при тях назад няма...дори и да остане последния турчин.
    Уверявам ви,че с това описание на нещата не съм искал да засегна никой, да се заяда или нещо подобно. Сега оставям ринга на подлогите и поддръжниците на силния...турчин ли е лош е, да живеят американци,руснаци и т.н. все хора които седят в основата на всички нещастия по света, но това никой не го споменава. Не отиват на добре нещата...
  • 8 КВОТО ПОСЕЕШ ТАКОВА ЩЕ ЖЪНЕШ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    МИСЛЯ ЧЕ ТВОЯТА ИДЕЯ ЩЕ БЪДЕ КОМБИНИРАНА С КУШИЯ В УКРАЙНА ЗА ДА ОТВОРЯТ ВТОРИ ФРОНТ НА РУСНАЦИТЕ !!!!"""
  • 9 персона нон грата

    1 0 Отговор
    Явно в САЩ са взели решение да охладят отношенията с Турция. Демонстративният отказ на небелия да се срещне с Ердоганя във Вашингтон, както и постепенното изтегляне на американците от Турция ясно говори че засега няма да ги подкрепят. Не се знае точно какво са се разбрали Кери и Путин в Москва, но явно са постигнали съгласие по някои въпроси и сега американците ще си траят известно време. Не че много го искат, но обстоятелствата ги принуждават да свият малко платната, като гледах снимката от срещата в Москва Путин се усмихваше доволно и хитро, а Кери с трудно насилено подобие на усмивка, сякаш е захапал горчива краставица. Американците се наиграха с техните тарикатлъци и ся разбраха че трябва да бият отбой.

    Коментиран от #10

  • 10 Янаки

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "персона нон грата":

    Американците и Руснаците , донякъде и Англичаните си разделиха света след 1944 година . Сега нещата взеха да се променят и тези не искат да се разваля двуполюсния модел . ЕС (ГЕРМАНИЯ)и Турция , взеха да стават силни и трябва да се сложат на местата им . Парадокса е че Хитлер направи Америка и Русия господари на света , ако не беше неговия провал сега нямаше да ги има и света щеше да е по добър .
Новини по държави: