Отидете към основна версия

8 976 11

Турция обвини убиецът на руския пилот в незаконно притежание на оръжия

  • турция-
  • убиец-
  • алпарслан челик-
  • русия-
  • незаконно притежание на оръжия-
  • руски самолет

Алпарслан Челик по-рано пое отговорността за убийството на пилота на руския самолет Су-24

Алпарслан Челик, който по-рано пое отговорността за убийството на пилота на руския самолет Су-24, свален от турските военновъздушни сили на 24 ноември миналата година, е бил обвинен в незаконно притежание на оръжие, съобщава турският вестник "Дейли сабах".

Челик и още 13 заподозрени бяха задържани в четвъртък в западната провинция Измир. По време на операцията, полицията е иззела автомат Калашников, пушка, шест пистолета, два радиоапарата и боеприпаси.

Челик и другите заподозрени са били прехвърлени към отдел убийства на полицията в Измир в четвъртък, и в съда за незаконно притежание на оръжия.

Заподозрените са били задържани от полицията в ресторант след сигнал, че превозват оръжия.

Челик има предишна присъда от 2,5 години затвор за отпечатването на фалшиви пари и в същото време е бил издирван от полицията в Елязъг по обвинения в измама и подпомагане на бягството на затворник.

След задържането на Челик, руските власти заявиха, че очакват да чуят обвиненията срещу Челик.

Турският гражданин Челик, който се е борил срещу режима на президента Асад, в незаконна въоръжена формация, в крайбрежната сирийска провинция Латакия, придоби известност след интервю, публикувано на 27 декември 2015 г. в турския вестник „Хюриет“. Тогава той се похвали, че е участвал в убийството на руския пилот Олег Пешков, чиито самолет - Су-24, бе свален от турски F-16 за нарушение на турското въздушно пространство. Навигаторът на самолета, който също се приземи на сирийска територия, бе спасен от руските войски.

Случката създаде още по-голямо напрежение в отношенията между Турция и Русия, които вече бяха обтегнати заради руска намеса в гражданска война в Сирия, в която Москва и Анкара подкрепят различни страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: