Отидете към основна версия

1 021 3

Очаквано Клинтън и Тръмп взеха Ню Йорк

  • сащ-
  • избори-
  • клинтън-
  • тръмп

Все пак Тръмп има 845 делегати срещу 559 за Тед Круз

Снимка: АП/БТА

Очаквано Хилари Клинтън и Доналд Тръмп превзеха Ню Йорк, пише АП.

Би Би Си отбелязва, че победата на Тръмп сред републиканците е била категорична, докато надпреварата при демократите e била по-оспорвана.

Все пак победата приближи Хилари Клинтън до спечелването на номинацията на партията си за насрочените през есента президентски избори. В момента тя има 1893 делегати. За победа във вътрешните избори са и необходими 493. Основният й претендент Бърни Сандърс се нуждае от 1203 делегати.

В битката за Ню Йорк той влезе след поредица от силни изборни победи. В. „Вашингтон поуст“ обаче писа, че трудно би спечелил града, който през последните осем години избира за свой представител в Конгреса Хилари Клинтън. Дори и фактът, че е роден в Бруклин не помогна на Бърни Сандърс да затвърди успешната си серия от победи.

Клинтън спечели с близо 58% срещу 42 на сто за нейния съперник.

В надпреварата за републиканската кандидат-президентска номинация Доналд Тръмп има 59,7 на сто, оставяйки далеч зад себе Джон Кейсик (25 на сто) и още по-назад – сенатора от Тексас Тед Круз, който в този етап е негов основен съперник.

Все пак Тръмп има 845 делегати срещу 559 за Тед Круз. Големият въпрос в момента е дали милиардерът печели всичките 95 делегати на Ню Йорк. Това би помогнало на Доналд Тръмп да си гарантира, че на конгреса на партията през юли ще получи номинацията за предстоящите през есента президентски избори.

Големият въпрос е дали на милиардера бизнесмен ще направи изчистване на всички 95 Републиканската делегатите на залога в Ню Йорк от печелите мнозинството от гласовете.

Това ще намали шансовете на обжалваното номинация на Републиканската партия конвенция през юли.

Самият Тед Круз се опита да омоловажи резултатите от Ню Йорк като посочи, че „Тръмп е спечелил в своя щат“.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини