Отидете към основна версия

8 669 40

Мощни американски изтребители пристигнаха в Румъния

  • румъния-
  • мощни-
  • изтребители

F-22 Раптър прекосиха Черно море

Властите в САЩ изпратиха 2 изтребителя F-22 Раптър в Румъния, съобщи Ройтерс.

Това е първи подобен жест, след като от Вашингтон обявиха, че ще осигурят засилена военна подкрепа за източноевропейските съюзници на НАТО, заради опасенията, че те са изправени пред руска агресия.

През 2014 г. президентът на САЩ Барак Обама обеща засилване на защитните сили на НАТО във връзка с анексирането на Крим от Русия.

„Ние сме тук днес, за да покажем възможностите си за транспортиране на F-22 навсякъде, където те са необходими в НАТО или Европа. Искаме да тренираме с нашите съюзници“, заяви командир Даниел Лехоски.

F-22 са почти невъзможни за засичане от радар и толкова напреднали, че от Конгреса в САЩ блокираха тяхната продажба зад граница.

„Ние искаме да можем да действаме на множество локации. Ние искаме нашите ходове да са непредсказуеми за конкурентите. Америка демонстрира възможностите си за присъствие по източния район“, заяви говорителят на американските въздушни сили майор Шерил Клинкел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Румъния получи първите F-16

    Румънските военновъздушни имат повод за радост. Северните ни съседи получиха първите шест изтребителя F-16 от Португалия. Те трябва да заменят морално ...
    07.10.2016
    4 528
    13
Новини по държави: