Отидете към основна версия

1 388 3

Дейвид Камерън говори за "фантастично корумпирани" страни

  • дейвид камерън-
  • корумпирани страни-
  • среща на върха-
  • афганистан-
  • нигерия

В разговор с кралица Елизабет II, британският премиер нарече Нигерия и Афганистан фантастично корумпирани страни. Лидерите на двете държави ще участват в предстоящата среща на върха за борба с корупцията

Снимка АП/БТА

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че Нигерия и Афганистан са "две от най-корумпираните страни в света" в частен разговор с кралицата, пише британското издание "Дейи телеграф".

Премиерът бе уловен от репортери да казва на кралицата, че по време на срещата на високо равнище за борба с корупцията, на която той е домакин в четвъртък, ще присъстват "лидери от някои фантастично корумпирани страни."

В обобщена видео емисия телевизионният канал ITN показа Камерън да говори с кралицата за срещата на върха по време на прием в Бъкингамския дворец.

"Имахме много успешна среща на кабинета тази сутрин, говорихме за нашата среща на високо равнище за борба с корупцията", казва Камерън, когато кралицата се приближава. "Ще присъстват нигерийци - всъщност ще присъстват лидерите на някои фантастично корумпирани страни", заявява Камерън и допълва: "Нигерия и Афганистан - може би два от най-корумпираните страни в света."

Кралицата не отговаря на коментара на Камерън, но архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, който е близо до двойката казва: "Но този конкретен президент всъщност не е корумпиран."

Имаше спекулации, че Камерън би могъл да направи забележки в близост до камерите в опит да привлече публичното внимание към срещата. Според представители на кабинета премиерът е бил наясно, че го снимат в момента на разговора.

Коментарите му предизвикаха скандал, защото двете развиващите се страни получават стотици милиони паунда помощ от британските данъкоплатци всяка година.

Но консервативните депутати критикуват размера на помощта дадена на тези държави, заявявайки, че през 2014 г. Нигерия и Афганистан са получи 435 милиона паунда от Великобритания.

Някои депутати са на мнение, че финансирането трябва да бъде спряно, "защото това е като да предлагаш бутилка уиски на алкохолик, те трябва първо да се изчистят".

Според депутата Андрю Бриджън "трябва да има списък с корумпираните режими по света, които да не получават помощ и списъкът трябва да бъде оповестен, за да се окаже натиск върху тези корумпирани режими."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: