Отидете към основна версия

3 113 7

Шулц охлади мераците на Турция

  • мартин шулц-
  • мераците-
  • турция

Той заяви, че трудно ще се постигне споразумение за сваляне на визите до юли

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че не вижда шанс за постигането на споразумение за безвизов достъп до територията на ЕС за турски граждани в периода до юли, съобщи ДПА.

Пред радио „Deutschlandfunk“ той заяви, че ЕП няма да започне консултации по въпроса, докато Анкара не изпълни абсолютно всички критерии за премахване на визите. Според него на този етап Турция не е изпълнила 5 от 72-те условия.

„Не става въпрос за някаква бройка, а за реално качество. Въпросите около промяната в защитата на личните данни и антитерористичните в страната закони дори не се приближават до осъществяване“, заяви Шулц.

През миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма намерение да променя антитерористичните закони в своята страна и че е готов да прекрати споразумението с ЕС за ограничаване на бежанския поток.

Според Шулц Ердоган трябва да отстъпи по този въпрос. Според него в Турция трябва да започна консултации за промяната на законите. Анкара вече на няколко пъти заяви, че вдигането на визите за турски граждани е основно нейно изискване за продължаването на споразумението за бежанците.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: