Отидете към основна версия

20 882 14

Това ще вбеси Ердоган

  • ердоган-
  • вбеси-
  • бундестаг-
  • геноцид-
  • арменците

Германският Бундестаг ще заседава за геноцида над арменците

Заседание на Бундестага ще вбеси турския президент Реджеп Ердоган, пише в. „Билд“. На 2 юни Бундестагът ще осъди официално изселването и изтребването на арменците в Османската империя като геноцид.

В 11.20 ч. една точка в дневния ред, която ще предизвика повече стрес между Берлин и Анкара, отколкото това направи обидното стихотворение на сатирика Ян Бьомерман. Турското правителство отрича твърдо геноцида. Ердоган вече изпрати посланика си да протестира срещу определението геноцид.

Германските депутати обаче, твърди в. Билд, няма да се подадат на турския натиск. Още в заглавието на заявлението на ХДС, ГСДП и Зелените за обсъждането в парламента става дума за геноцид. Инициатор на обсъждането е шефът на Зелените Джем Йоздемир.

За в. „Билд ам зонтаг“ той заявява: „Бундестагът няма да се остави да бъде изнудван от един деспот като г-н Ердоган“. Документите на германското външно министерство за клането на арменците са еднозначни. „След решението на Бундестага, за Турция ще бъде много по-трудно да отрича геноцида“, казва Йоздемир.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Анкара отзова посланика си от Берлин

    Приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предизвика гневни реакции в ...
    02.06.2016
    4 332
    18
Новини по държави: