Отидете към основна версия

1 702 11

Обрат на президентските избори в Австрия

  • австрия-
  • избори-
  • президентски избори-
  • александер ван дер белен-
  • норберт хофер

С незначителна разлика Александер Ван дер Белен успя да попречи на своя опонент да стане първия крайно десен президент в Европа

Снимка АП/БТА

Президентските избори в Австрия претърпяха обрат в последния момент.

Независимият кандидат Александер Ван дер Белен изненадващо отне победата на своя опонент от крайната десница Норберт Хофер, с което стана новият президент на страната.

Със своята победа Ван дер Белен попречи на Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава на страна от Европейския съюз.

Хофер, който бе смятан за победител преди преброяването на гласовете по пощата, изгуби с 140 000 гласа втория тур на президентските избори.

След окончателното преброяване стана ясно, че Ван дер Белен получава 50,2% от гласовете, а съперникът му взема 49,8%, съобщи министерството на вътрешните работи. Това означава, че про-европейският кандидат, който бе подкрепен от Зелената партия побеждава едва с 0,4% от гласовете.

Победата на бившия лидер на Зелените, означава, че за първи път от 1945 г. президентът на страната няма да бъде от една от двете водещи партии в страната.

Неделният вот обаче показа колко са разделени австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им, коментира АП. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията и по-силен Европейски съюз. Докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения сред хората.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: