Отидете към основна версия

2 227 16

Турция заплаши да спре всички споразумения с ЕС

  • турзия-
  • ес-
  • визи-
  • споразумения-
  • бежанци-
  • сделка-
  • прекрати

Съветник на турския президент предупреди, че страната му ще преразгледа отношенията си с блока, ако ЕС не вдигне визите за турски граждани

Снимка: Haber

Турция може да вземе "радикални решения" и да прекрати всички споразумения с Европейския съюз, предупреди в понеделник съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише „Ал Арабия“.

"Ние не очакваме нищо от тях (ЕС)", заяви Игит Булут, който съветва президента по икономическите въпроси на страната, пред държавната телевизия "TRT Haber".

"Нека продължат да прилагат двойните си стандарти, нека продължават да не спазват обещанията си към турските граждани. Но те трябва да знаят, че Турция съвсем скоро ще вземе много радикални решения ако те продължат със същото отношение към нас."

Турция сключи споразумение с ЕС за ограничаване на потока от мигранти към стария континент, като в замяна поиска вдигане на визите за турски граждани.

Преди да получи така желаното свободно пътуване в Европа, европейските лидери поискаха от Анкара бе изпълни 72 критерия - като се започне от биометричните паспорти и се стигне до зачитането на човешките права.

Въпреки това, Ердоган даде да се разбере, че неговото правителство няма да промени законите си за борба с тероризма.

Това бе най-спорната точка от преговорите между Брюксел и Анкара, която възпрепятства споразумението за спиране на бежанския поток. Европейският съюз иска законът за борба с тероризма да бъде променен в съответствие с европейските стандарти, но Ердокан не смята да прави промени, поне докато армията му се бори с кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната..

"Турция може да преразгледа и прекрати всички свои отношения с ЕС, включително митническите споразумения", каза Булут.

В същото време германският вестник "Билд", позовавайки се на свой правителствен източник, съобщи, че Германия не очаква ЕС да вдигне визите за турски граждани по-рано от 2017 г., тъй като Анкара няма да успее да отговори на всички европейски изисквания до края на годината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: