Last news in Fakti

24 Май, 2016 09:25 1 156 0

Масова евакуация на бежанци от Идомени

  • идомени-
  • евакуация-
  • бежанци

Акцията ще продължи поне седмица

Властите  в Гърция започнаха да евакуират хиляди имигранти, от тези, които са блокирани в бежанските лагери в Идомени, съобщи Би Би Си.

Акцията е започнала рано сутринта. Според очевидци полицейски автомобили и автобуси са започнали да прехвърлят хора към по-добре организирани съоръжения.

На място са изпратени полицейски патрули, но според властите не се предвижда използването на сила.

Лагерът в Идомени се формира през февруари, след като Македония затвори границите си за бежанци, които не са от сирийски произход. Това блокира 8000 души в района на гръцката граница.

Имигрантите дълго време отказваха да напуснат  Идомени, въпреки че им се налага да спят в палатки и шатри.

„Ситуацията в Идомени не може да продължава.  Лагерът по-скоро обслужва интересите на контрабандистите“, заяви говорителят на гръцкото правителство Гиоргос Киритсис.

Според него акцията по преместването на имигрантите ще продължи около седмица. Те ще бъдат преселени в бежански лагери във вътрешността на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: