Отидете към основна версия

2 186 9

Украйна ще си върне Крим и Донбас, както си върна Савченко

  • украйна-
  • надежда савченко-
  • петро порошенко

Украинският президент Петро Порошенко приветства завръщането на украинския пилот от Русия

Снимка: БТА/AP

„Крим и Донбас ще се върнат под украински суверенитет, както Надежда Савченко се върна в Украйна.“ Това обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от „Интерфакс“.

По-рано днес украинският пилот Надежда Савчено, която беше осъдена за убийство в Русия, се завърна в Украйна, след размяна за двама осъдени руснаци в Киев.

„Бих искал да благодаря за активната подкрепа и съпричастие на лидери като германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, , президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните – членки на ЕС. Те взеха съвместно решение за налагането на санкции спрямо Русия. Полша, Литва, Великобритания, Италия, Испания, както далечните Австралия и Япония – всички те призоваха за освобождаването на Савченко“, заяви Порошенко.

Той допълните, че очаква освобождаването и на други украинци, които „са държани като пленници в Русия и окупираните от сепаратисти територии.

„Хубаво е, че г-жа Савченко сега ще може да се присъедини към тази борба. Искам да подчертая, че всичко това щеше да е невъзможно без споразумението от Минск“, допълни Порошенко.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: