Отидете към основна версия

1 902 6

Русия иска гаранции за газови проекти в Южна Европа

  • владимир путин-
  • русия-
  • гърция-
  • газопровод-
  • икономическо партньорство-
  • визи

По време на посещението си в Гърция, Путин заяви, че Москва се чувства заплашена от изграждането на противоракетния щит на НАТО в Румъния

Снимка АП/БТА

Русия работи по разширяването на газопровода ”Северен поток” към Балтика, заяви руският президент Владимир Путин в Гърция, където е на двудневно посещение.

Той изрази надежда, че никой няма да направи опит да осуети този проект, съобщи Ройтерс

Путин беше категоричен, че Русия е готова да разгледа всички възможности за реализация на газови проекти в Южна Европа, но очаква гаранции, защото Русия вече не вярва на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно.

Руският президент не пропусна да спомене, че натискът на Съединените щати и Европейския съюз не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток". Това е била и причината, принудила Русия да се откаже от този проект.

Путин допълни още, че в момента "Газпром" работи за реализацията на разширението на "Северен поток", но това не пречи да бъдат разглеждани и проекти за Южна Европа

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и Владимир Путин проведоха разговори в продължение на три часа, след което подписаха споразумения за двустранно икономическо сътрудничество.

Руският държавен глава не подмина и въпроса с визите, заявявайки, че броят на руските туристи в Гърция би бил поне три пъти по-голям ако бъде премахнат визовият проблем. Тази година се очаква над 1 млн. руски туристи да посетят страната. Техният брой обаче би бил поне три пъти по-голям, , смята още руският президент.

По време на пресконференция след срещата Путин отправи предупреждение към Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на руските ракети, тъй като на тяхна територия са разположени  американски противоракетен остановки, които Москва смята за заплаха за сигурността си. Това бе най-острото предупреждение свързано с американския ракетен щит.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: