Отидете към основна версия

2 525 3

Германия контрира Турция

  • германия-
  • контрира-
  • турция

Германски депутати недоволни от заплахите срещу свои колеги

„Решението на германския Бундестаг за признаване на арменския геноцид е суверенно и това трябва да бъде уважено.“ Това беше заявено от говорителя на германския канцлер Ангела Меркел – Щефан Зайберт, цитиран от „Дойче Веле“.

През миналата седмица Берлин призна кланетата на арменци в Османската империя за геноцид. Това предизвика тежка реакция от страна на Турция и отзоваване на турския посланик от Берлин.

„Първо вие трябва да отговаряте за Холокоста, а после за убийството на 100 хил. души в Намибия“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. По-късно той атакува и германските депутати с турски корени, подкрепили резолюцията, твърдейки, че кръвта им е нечиста.

Лидерът на „зелените“ Джем Йоздемир, както и съпартиецът му Йозджан Мутлу – и двамата родени в южната ни съседка – получиха смъртни заплахи след резолюцията, приета от Бундестага. Те бяха обвинени в подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК) и обявени за поддръжници на тероризма.
Според Зайберт подобни атаки срещу германски депутати са „напълно неразбираеми“.

„Гласуването в Бундестага не се прави на базата на това, какво се харесва или не на дадени авторитарни лидери“, заяви Йоздемир.

„Получих хиляди съобщения със заплахи и предупреждения. Нещата стигнаха твърде далеч. Може би като политик за мен това би трябвало да е нормално. Нещата обаче са на ново ниво“, заяви Мутлу. Той призова германският канцлер да направи изявление срещу Ердоган и да покаже „колко далеч са стигнали нещата“.

Председателят на Бундестага Норберт Ламерт вече показа солидарност към заплашваните депутати. Турската общност в Германия също обяви, че не приема подобни заплахи към народни представители.

„Ние считаме смъртните заплахи и исканията за кръвни тестове за ужасяващи“, заяви председателят на Германската асоциация на турската общност Гокай Софуоглу.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция пак се сопна на Европа

    „Германия трябва да поправи историческата грешка, която допусна, спрямо Турция.“ Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, виз ...
    07.06.2016
    1 569
    4
Новини по държави: