Отидете към основна версия

2 376 1

Джихадист шокира: Ще превърнем Евро 2016 в гробище

  • джихадист-
  • франция-
  • евро 2016

Убиецът на френски полицай и жена му е заснел видео от дома на жертвите

Снимка: БТА/AP

Извършителят на нападението във Франция, при което загинаха полицай и неговата съпруга, е заснел видео клип по време на атаката, съобщи Le Monde.

12-минутното видео е публикувано в платформата Facebook Live. Видеото е било гледано от журналиста  Дейвид Томпсън.. То е било свалено след атаката.

„Ще превърнем Евро 2016 в гробище“, заявява терористът, който бе идентифициран като Лароси Абала. Клипът е заснет в дома на жертвите в Маянвил. Зад Абала се вижда плачещото дете на жертвите. След убийството на родителите той заявява, че „все още не знае какво ще прави с детето“. Терористът призовава мюсюлманите да атакуват журналисти, полицаи, надзиратели, музиканти и всякакви публични фигури.

По-късно детето беше спасено от френската полиция в състояние на шок. Видеото е публикувано в приложението на излъчване на видео на живо, през профила на абонат, нарекъл се Мохамед Али.

Във видеото Абала още се врича във вярност на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Счита се, че чрез клипа той е искал да засвидетелства своята вярност към групировката.

В същото време стана ясно, че френската полиция е задържала трима души по подозрения за връзки с Абала. Прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви, че нападателят е имал списък с важни и публични личности. Според него той се е врекъл във вярност на ДАЕШ преди три седмици. Списъкът с потенциални цели е бил намерен в компютъра на мъжа. Според източник от френската полиция на скоро Абала е бил поставен под наблюдение. Това обаче не е дало резултат за евентуални разкрития, относно неговата дейност.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: