Отидете към основна версия

4 Юли, 2016 12:49, обновена 4 Юли, 2016 12:49 5 418 8

Найджъл Фарадж напусна

  • найджъл фарадж-
  • великобритания-
  • ukip-
  • brexit
Снимка АП/БТА

Председателят на Партията за независимост на Великобритания (UKIP) Найджъл Фарадж е подал оставка.

Привърженикът на Brexit заяви пред Би Би Си: „Искам да си върна живота.“

Фарадж заяви, че наистина освобождава лидерския пост и този път няма да промени решението си, както направи след общите избори през 2015 г.

"Чувствам, че е правилно да отстъпя като като лидер. Аз направих своя малък принос и не бих могъл да постигна повече, отколкото успяхме заедно. Без UKIP гласуването за напускане на ЕС никога не би могло да се надигне от земята. Победата за лагера "Напусни" в референдума означава, че съм постигнал моята политическа амбиция“, заяви той на пресконференция.

"Аз влязох в тази битка като представител на бизнеса, защото исках да бъдем самоуправляваща се нация, а не за да превърна политиката в своя кариера." Така Фарадж обясни решението си да се оттегли.

Да бъдеш начело на UKIP е "трудно на моменти", но "всичко това си струваше", заяви политикът, който е и член на Европейския парламент.

В изявлението си пред медиите, Фарадж коментира и предстоящия избор на нов премиер, като заяви, че сега Великобритания се нуждае от "Brexit премиер". Според него има трима кандидати за лидерския пост в Консервативната партия, които отговарят на това условие, но "аз няма да проклинам нито един от тях като заяви подкрепата си в този момент", каза застъпникът на Brexit.

Фарадж предположи в бъдещи избори UKIP да не "губи енергия" като застава срещу политици, които се обръщат срещу своите и подкрепят Brexit. Той прогнозира по-нататъшни сътресения в политиката на Великобритания, включително възможността някои членове на Лейбъристката партия да застанат рамо до рамо с либералдемократите.

Запитан дали ще подкрепи някого, който да го наследи като лидер на UKIP? Той отговори: "Отивам се да бъда много тих по този въпрос."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: